Deel dit artikel
-

Kroes waarschuwt Amerikaanse cloudproviders over afluisteren

Eurocommissaris Neelie Kroes roept cloudleveranciers als Google, Microsoft en Facebook impliciet op om zware druk uit te oefenen op hun regering. De afluisterpraktijken van de NSA kunnen hen vele miljarden dollars aan omzetverlies opleveren.

“Zorgen over privacy kunnen Europese politici er makkelijk toe verleiden om strengere veiligheidseisen te stellen. Dat kan consequenties hebben voor Amerikaanse bedrijven. Privacy is niet enkel een fundamenteel recht, maar ook een competatief voordeel.”

“Als Europese cloudklanten de Amerikaanse overheid niet kan vertrouwen, dan kunnen ze Amerikaanse leveranciers ook gaan wantrouwen. Dat schat ik zomaar in. Dat heeft consequenties van miljarden dollars voor Amerikaanse bedrijven.”

“Als ik een Amerikaanse cloudleverancier zou zijn, dan zou ik me erg zorgen maken over mijn overheid.”

Met zorgvuldig gekozen woorden, geef ‘internetcommissaris’ Neelie Kroes een heel duidelijk signaal aan internetbedrijven in de Verenigde Staten. Hun overheid brengt een aanzienlijk deel van hun inkomstenstroom in gevaar. De overheid heeft jarenlang verkeersgegevens en datastromen ongezien kunnen aftappen, opslaan, afluisteren en analsyseren. Dat is een directe schending van de privacy van een klein half miljard Europeanen.

Via het PRISM-programma heeft inlichtingendienst NSA direct toegang tot persoonlijke gegevens van gebruikers van onder meer Google, Microsoft, Facebook, Skype, Apple en Yahoo. De namen van Amazon en Twitter vallen in deze context trouwens niet.

Kroes stelt dat ze het liefst heeft dat clouddiensten wereldwijd op een open markt kunnen worden aangeboden en afgenomen. Wanneer de leveranciers zich echter als mogelijk onbetrouwbaar tonen, komt hun klandizie in het geding. Door het zo stellen, sprekend vanuit haar eigen opvattingen, stelt ze directe eisen aan Amerikaanse cloudleveranciers. Ze schetst echter wel waar voor de Europese burger de pijnpunten liggen.

Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie vandaag groen licht gegeven om namens haar maatregelen te nemen richting de VS-overheid. Het verdient sterke overweging, klinkt het in politieke termen, om het overdracht van passagiers- en bankgegevens richting Amerika te staken.

Foto: Jeff Schuler (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond