Deel dit artikel
-

Laatste mobiele aanbieder Engeland lanceert 5G

In Nederland is er nog geen frequentie verstrekt, maar in Engeland zijn nagenoeg alle mobiele telecomaanbieders al commercieel live met hun 5G-aanbod. O2, onderdeel van Telefónica, gaat als laatste in oktober van start.

De telco gaat in oktober 2019 van start met zijn 5G-netwerk in Belfast, Cardiff, Edinburgh, Leeds, London en Slough. Er wordt voor die steden gekozen vanwege een aantal erg drukke locaties, zowel voor zakenlui, forensen en bezoekers van sportwedstrijden. Eind 2019 moeten twintig grote steden live zijn.

5G-telefoons zijn er nog amper, maar met een flexibel abonnement wil O2 daar een mouw aan passen. Klanten kunnen alvast een abonnement nemen op het 5G-net en zodra er een 5G-telefoon van hun gading in de winkels komt, dan kunnen ze die direct aanschaffen en gebruiken.

De nieuwe generatie mobiele datanetwerken wordt gezien als de eerste serieuze omgeving waarop bedrijven eigen toepassingen kunnen ontwikkelen. Een 5G-net staat toe om honderdduizenden sensoren annex apparaten simultaan te laten communiceren met het netwerk op een gebied van een vierkante kilometer. Dat kan op 4G niet omdat dat een netwerk zou overbelasten.

Voor toepassingen op dit industriële internet of things werkt O2 op dit moment samen met bijvoorbeeld Northumbrian Water Group. Het waterbedrijf wil sensoren inzetten om snel te detecteren of en waar onderhoud en reparaties nodig zijn. Vervolgens kunnen veldwerkers op pad worden gestuurd met een AR-bril. Vanaf een kantoor vertelt een meekijkende specialistische collega wat er moet gebeuren. Hij geeft aanwijzingen via de projecties in de databril van zijn collega ter plaatse.

Andere mobiele 5G-netwerken in het VK zijn: EE, Three en Vodafone.

Foto: Luca Sartoni (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond