Deel dit artikel
-

Lange celstraf voor kopstuk phishing-bende

Na ruim 1,5 jaar onderzoek door het regionale cyberteam van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant is vrijdag een kopstuk van een landelijk opererende phishing bende tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De bende opereerde vooral in 2016. Toen deed ook een boer uit de provincie Zeeland aangifte van phishing, waarbij maar liefst meer dan 200.000 euro was buitgemaakt.

Na ruim anderhalf jaar onderzoek veroordeelde de rechtbank op 17 mei 2019 de hoofdverdachten tot gevangenisstraffen tot 5 jaar.

Tijdens het voorarrest van de hoofdverdachten werd bij een van hen een mobiele telefoon aangetroffen in zijn cel. Hierdoor werd inzicht verkregen in nog drie hoofdverdachten binnen de bende.

Op verdachte Jeffrey N. werd in december 2018 door het cyberteam een eigen opsporingsonderzoek opgestart. N. hield er een luxe levensstijl op na. Horloges, tassen, broeken, schoenen, zonnebrillen en andere items van luxe merken werden aangeschaft.

Meest opvallend was dat N. werkzaam was bij een van de grootste banken van Nederland. Met de security afdeling van deze bank werden werkafspraken gemaakt en werd er parallel onderzoek gedaan naar de criminele activiteiten van deze verdachte.

Tijdens het onderzoek liep het contract van de verdachte af bij deze bank. Tot grote verbazing van het team werd tijdens de laatste weken van zijn werk bij de bank waargenomen dat de verdachte door een ‘insider’ op listige wijze door de sollicitatieprocedure werd geloosd en binnen werd gehaald op de fraudeafdeling van een internationaal zeer bekende kledingfabrikant. Ook met dit bedrijf werden vervolgens werkafspraken gemaakt en werd wederom een parallel onderzoek gestart.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond