Deel dit artikel
-

Layar haalt 1 miljoen euro op

De Nederlandse mobiele augmented reality-browser is in de afrondende fase van een investeringsronde. Er zou meer dan 1 miljoen dollar binnen geharkt zijn.

Raimo van de Klein van SPRX Mobile, de organisatie achter Layar, liet na afloop van een praatje tijdens een Symbian-conferentie in Londen weten dat het bedrijf wordt overspoeld door investeerders.

Volgens Van der Klein zijn er tot nog toe 35 investeerders geweest die geld op tafel willen leggen, zo is te lezen bij VentureBeat. Namen van investeerders gaf Van der Klein niet vrij, al zei hij wel dat het enkel om Europese partijen ging.

Collega Claire Boonstra wil verder niks loslaten. Waarschijnlijk zit het bedrijf nog in de afrondende fase en kan het nog niks naar buiten brengen. Het lijkt er op dat Van der Klein iets te snel zijn mond voorbij heeft gepraat.

Symbian

Daarnaast werd bekend dat Layar binnenkort ook beschikbaar komt voor het Nokia-platform Symbian. De applicatie is inmiddels al te verkrijgen voor Iphone-bezitters en Android-gebruikers.

Nokia-telefoons hebben wereldwijd een groot aandeel. Toch is Van der Klein enthousiaster over Android. Het mobiele besturingssysteem van Google werkt met verschillende telefoons en operators.

Van der Klein biecht op dat het een moeilijke beslissing was om de applicatie voor Symbian beschikbaar te maken. Hij zegt dat er nog vragen zijn of Nokia-gebruikers applicaties op dezelfde manier gebruiken als iPhone-bezitters en Android-bellers. Android en iPhone zetten er volgens de Layar-man meer vaart achter dan Symbian.

Verdienmodel

Het jonge Layar heeft zich tot nog toe niet gericht op een verdienmodel. Al gaf Van der Klein tijdens de conferentie aan dat ze onderzoeken of er een manier is voor merken om over de lagen in de applicatie heen te reiken. Verdere uitleg wilde hij hierbij niet geven.

Op Twitter laat Van der Klein weten dat er tot nog toe 370.000 downloads zijn geweest van de applicatie.

Deel dit bericht

10 Reacties

jeroen

Ik denk dat er bij de 370 een paar nullen weg zijn gelaten….

Fred van Rijswijk

Inderdaad een paar nullen weg gelaten… 370.000 downloads en 250.000 installaties! Symbian platform is natuurlijk welkom, maar is Maemo dan ook nodig (N900)? 

Redactie Emerce

Oei, dat is idd fout. Direct gecorrigeerd. Dank voor het melden!

Jorine

Geweldige applicatie voor consumenten. Echter vind ik dat er te weinig word gekeken naar het businessmodel. Ik snap dan ook niet dat er zoveel geld en interesse is om te investeren als dit nog niet eens duidelijk te formuleren is door emerce en wellicht ook niet layar zelf. Nu investeren en we verdienen het later wel weer terug, hoe is onbekend?Doet me beetje denken aan 2001 Benieuwd of ik die enige mening deel? 

Fred van Rijswijk

Businessmodel voor Layar zelf kan ik wel wat verzinnen, wat veel leuker is voor ons als C2K is dat we nu een businessmodel hebben ontwikkeld met Layar. Zonder dat er al een betaalmodel in Layar zit.  Dit zowel voor mensen/bedrijven die hiermee aan de slag willen als voor de viewer (gebruiker) van de Layar.

danny van der cingel easyconcepts punt kom

crew-sprx mobile, geweldig nieuws, GE-FE-LI-CI-TEERD!

Boris

Inderdaad spectaculair nieuws. Bijna onnederlands dat een bedrijf zo snel succes behaalt met zo'n innovatief product op zo'n grote schaal. Erg mooi om te zien en te volgen.

Martin Wissink

"Hij zegt dat er nog vragen zijn of Nokia-gebruikers applicaties op dezelfde manier gebruiken als iPhone-bezitters en Android-bellers." Dit moet Van der Klein mij eens uitleggen wat hij hier mee bedoelt …Waarom zouden Nokia gebruikers applicaties anders gebruiken? De applicaties functioneren op dezelfde manier lijkt me. Ik heb collega's met iphones, androids en zij gebruiken hun telefoon met dezelfde (soort) applicaties als ik met mijn Nokia.

Raimo

@martin Het heeft te maken dat op het moment dat de iPhone uitkwam het internet gebruik spectaculair steeg. De iPhone is van nature een internet device. Symbian mag dan wel een grotere installed base hebben maar het internet gebruik ligt aanzienlijk lager. Mensen die WEL internetten op een Symbian device doen dat idd hetzelfde als op een iPhone. Begrijp je mijn punt nu beter?

Martin Wissink

@rhymo Duidelijk 🙂 Uiteraard heeft de iPhone een hoop te weeg gebracht, maar rond die tijd is mobiel internet ook een stuk goedkoper geworden. Nu ben je voor 10 euro per maand klaar, waar je in de jaren daarvoor de hoofdprijs per mb betaalde. Maar ik ben blij dat jullie een symbianversie ontwikkelen. Kijk er naar uit 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond