Deel dit artikel
-

Linknews: legaal jatwerk?

Via de nieuwe site Linknews.to kunnen site-eigenaren 'nieuwsboxen' downloaden en op de eigen site plaatsen. In de box kunnen vervolgens de headlines van ondermeer NRC en Financial Times getoond worden. Die headlines linken door naar het bericht op de site van de afzender. Initiatiefnemer Dirk Oerlemans vindt niet dat hij het auteursrecht schendt.

Oerlemans plukt ongevraagd onder het motto 'Gratis content op je site in 2 minuten' systematisch koppen van nieuwssites af en pompt deze door naar iedereen die het maar op zijn eigen site of homepage wil hebben. Koppen worden gesneld van zo'n 50 sites, waaronder: WebWereld, AutomatiseringGids, NRC Handelsblad, Bizz, Kluwer, Financieele Dagblad en deze site. Sinds december heeft Oerlemans naar eigen zeggen zo'n 300 klanten voor deze service geworven, waaronder Het Nut .

De lay out van de 'nieuwsbox' kan aangepast worden, zodat de koppen helemaal binnen een site opgenomen worden. Het persbericht van pr-bureau Winkelman en Van Hessen meldt: "Ook is het mogelijk om de nieuwsbox zonder branding van Linknews.to op de eigen site te zetten. Voor bedrijven is dit de ideale manier om, tegen betaling van f. 350,- per maand, 'eigen' nieuws aan hun bezoekers aan te bieden." En: "Doel van Linknews.to is het verspreiden van nieuwsboxen middels het Internet op sites van derden."

Linknews is van plan in de toekomst de headlines ook per e-mail te gaan versturen. Men kan dan op de site van Linknews aangeven welke headlines van welke site men per e-mail wil ontvangen.

Het persbericht meldt verder: "Omdat de bron van het nieuws bekend wordt gemaakt, is er geen sprake van schending van het auteursrecht."

Vanuit de optiek van de contentprovider zijn er echter wel bezwaren te bedenken tegen deze vorm van systematisch 'linken'. Headlines worden vaak als ruilmiddel gebruikt en zijn dus waardevol. "Jij krijgt onze headlines, als wij jouw headlines krijgen." In die zin is de service van Linknews een vorm van inkomstenderving voor contentproviders. Voorts betekent het rondsturen van headlines per e-mail dat de contentprovider een kans mist zijn eigen mailinglijst verder aan te vullen. En e-mailadressen zijn nu eenmaal waardevol.

Desgevraagd zegt Dirk Oerlemans aan geen enkele contentprovider toestemming te hebben gevraagd. "Nee, wij zien het als een extensie voor contentproviders. Wij linken door naar de artikelen op hun sites. Startpagina heeft links verzameld op basis van webadressen. Wij doen het op basis van nieuwskoppen."

Vindt u het geen vorm van diefstal?
"Nee, wij zorgen voor traffic. Het zou diefstal zijn als we de berichten zouden kopieren en op de eigen site zouden plaatsen. Wij verdienen er geld aan als mensen een nieuwsbox op maat willen hebben. Eigenlijk willen we ook door de contentprovider betaald worden voor die extra traffic. Verder staan we open voor samenwerking, door onze database met profielen te delen met contentproviders."

Wordt vervolgd.

Deel dit bericht

6 Reacties

Eric Esselink

Erg amateuristisch opgezet: Netscape Browser laten een lege pagina zien en Microsoft IE5 geeft de foutmelding 'Microsoft VBScript runtime error '800a000d''op de hoofdpagina. Overigens is dit natuurlijk een schending van de auteurs rechten, hier zijn al verschillende processen over geweest in de USA (de laatste was iCraveTV) en allemaal eindigde ze hetzelfde: de aanbieder van het herverpakte nieuws verloor.Dat dit online gebeurt maakt niet uit, de 'oude' wetten op auteurs rechten geldt ook in nieuwe media zoals Internet.

Rob Theunissen

Alles Gratis? Op Internet is alles gratis, tenminste zo denkt ook de financiele portal http://www.financieel.nl erover. Finacieel Nederland is naar eigen zeggen een site, die zich richt op alle financieel geörienteerde internetgebruikers in Nederland die geïnteresseerd zijn in financiële onderwerpen. Door de diversiteit, compleetheid en hoge mate van actualiteit trekt de financiële site een grote en diverse doelgroep aan. Woensdag is echter geconstateerd, dat de website onder andere nieuws brengt uit bronnen, waarvoor niet betaald wordt. Op de site wordt het zogenaamde 'knippen' en 'plakken' gehanteerd: Informatie, waar een copyright op berust wordt zonder enige vorm van schaamte op de website: http://www.financieel.nl geplaatst, zonder dat hiervoor toestemming is gevraagd. Zo zijn onder andere berichten te lezen afkomstig van de website van Het Financieele Dagblad, Webwereld, De Financiele Telegraaf, ANP, Yournews, Beurs in Bedrijf, maar ook (LEES GOED) van deze site. Hetzelfde nieuws is te raadplegen door deze URL in te tikken: http://www.financieel.nl/artikel.php?artikel=952083717&dag=1  Alle contentleveranciers zijn op de hoogte van dit feit en ondernemen ook actie.Zo constateerde ik een 95-tal berichten afkomstig van bovengenoemde contentleveranciers in de afgelopen dagen. In de wereld van Internet is het inframen, overnemen en kopieren een bekend fenomeen geworden. Zo zijn er al enkele grote ondernemingen, zoals de Los Angeles Times en de Washington Post in de Verenigde Staten al jaren bezig om zichzelf te beschermen tegen deze vorm van piraterij. In Nederland zijn kleine partijen al bij elkaar gekomen om dit op te lossen. Zo heeft HFD en De Telegraaf een 'monsterverbond' om websites aan te pakken. Een woordvoerder van De Telegraad en van HFD hebben reeds bevestigd de site te gaan benaderen. be continued..  

Marie-Jose Klaver

Volgens mij is er wel degelijk sprake van jatwerk. Linknews plaatst het nieuws van anderen in een eigen vormgeving, wat niet mag. 

Martin Klerx

Ik hoor reacties als "Linknews plaatst het nieuws van anderen in een eigen vormgeving, wat niet mag".Dit is toch gewoon niet waar? Linknews jat geen nieuws, Linknews linkt naar nieuws en maakt gebruik van het citeerrecht zoals dat ook in de wet staat. En ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alle sites met nieuws ga aflopen maar gewoon voor als het nieuws kijk op http://www.nieuwscenter.nl. En als die contentleverancier nou voor interessante artikelen zorgen, komen de mensen daar (als is het via een omweg) toch wel, dus in die zin denk ik dat dit soort diensten een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de nieuwsvoorziening. Er zijn opvallend weinig publicisten op Internet die dat begrijpen maar Nu.nl heeft het tenminste door (zie http://www.nu.nl/deeplink )  

Peter Bekker

Als Linknews doet aan jatwerk was ik dan een heler?Ik maak nl. de site van het Nut http://www.nut.nl. een uitgave van Stichting Nut. Op de site van Linknews staat zelfs een erg oude afbeelding van het Nut en in bovenstaande tekst wordt het Nut genoemd als een van de klanten van Linknews. Dit klopt al lang niet meer. Het Nut maakt al lange tijd geen gebruik meer van Linknews. Redenen: lelijke vormgeving, traag laden, problemen met Netscape en het niet beantwoorden van e-mail.Toch een korte uitleg waarom ik ermee ben begonnen. Als non-for-profit site heb ik behoefte aan nieuws, liefst 'ander' nieuws. Ik ben benaderd door het ANP. Een nieuwsselectie (3 berichten van 1 dag oud) zou per jaar neerkomen op F 10000,-. Bij Yournews had men het over gelijksoortige bedragen. Een abonnement op de NieuwsBank is voor ons ook nog te duur. Bij gebrek aan beter heb ik toen de keuze gemaakt voor Linknews.Sinds enige tijd staat er op de beginpagina van het Nut een tekstlink naar Kranten.com. Een prima service voor onze bezoekers en een handig hulpmiddel voor een webmaster. Maar doet Kranten.com aan jatwerk? Een heel klein beetje. Linken is geen jatten. Als dat zo is dan kan de PCM al haar websites wel sluiten. Ze staan vol met links. Het enige wat Kranten.com misschien jat is de 'naam' van de link. Die naam is geschreven door een ander en daar rust copyright op. Suggestie aan Kranten.com verzin zelf een ander 'tekstje'.Tot slot nog een opmerking over deeplinken en de PCM. Ik vond twee voorbeelden van deeplinks die door de PCM kranten zelf zijn opgegeven bij NL-menu. http://www.nl-menu.nl/nlmenu/sites/35000/35912.html http://www.nl-menu.nl/nlmenu/sites/36000/36684.html Heeft men bij PCM nu vreselijk veel boter op het hoofd of is dit uitlokken tot 'jatten'?

arno willems

Sedert 5 jaar ben ik al een internetgebruiker. Ik heb het internet zien veranderen van een saai, visueel oninteressant, netwerk met alleen teksten en een minimale hoeveelheid plaatjes in een waanzinnig multimedia-gebeuren. Ik ben meegegroeid met het netwerk, begon ik ooit met een 14k4 modem (en daar was goed mee te internetten), tegenwoordig heb ik een supersnelle breedbandverbinding. Was ik eerst gemiddeld 40 uur per maand online, zijn er dat tegenwoordig ruim 300. Ik zie mezelf als een internetveteraan en in die hoedanigheid heb ik ook zo mijn ideeën over bepaalde ontwikkelingen. Steeds meer bedrijven en instanties bemoeien zich met de inhoud van sites en verzieken zo het internet. Het plaatsen van hyperlinks op je eigen site is nooit omstreden geweest, integendeel het was een recht dat elke webmaster had, nu mag het opeens niet meer, er zijn bedrijven die bang zijn voor hun reklame-inkomsten. En het zijn juist die bedrijven die de vaak toch al beperkte bandbreedte opslorpen met al hun advertenties. Het is met name door hun dat internetverbindingen regelmatig zo traag als dikke kledder zijn. Nee hoor, alle respect voor jonge initiatiefnemers die vernieuwend bezig zijn. Neem nou bijvoorbeeld Kranten.com, een leuk initiatief, krantenkoppen en hyperlinks allemaal overzichtelijk bij elkaar gezet. De hyperlink is een voor de meeste webmasters onaantastbaar fenomeen, daar mag de commercie niet aankomen, Gebeurt dat wel dan moeten heel veel websites opgedoekt worden te beginnen met startpagina en alle dochterpagina's.Geen pagina's met alleen hyperlinks meer toestaan heeft een ook een groot voordeel, de newbies op het web raken de weg kwijt, zonder dergelijke pagina's kunnen ze niets meer vinden, want uiteindelijk is internet zonder indexen een grote chaos, want zeg nou eerlijk; vind je de weg tussen die 40000 links die een zoekmachine geeft als je net je 3 zoekwoorden ingevoerd hebt. En dan haken ze misschien af en gaan op zoek naar eenvoudigere communicatiemedia. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat bij die groep ook een hoop van die betweters zitten, die blind zijn voor de consequenties van uitspraken die tegenwoordig wereldwijd door rechters gedaan worden in het voordeel van de commercie en ten nadele van de algehele kwaliteit van het internetten. Gelukkig zijn we die gasten dan kwijt, de internetpopulatie wordt behoorlijk uitgedund, internet wordt minder interessant voor bedrijven en de echte internetters kunnen weer supersnel over het elektronische veldweggetje racen, omdat ze elk weer over meer bandbreedte kunnen beschikken en niet meer zoveel obstakels in de vorm van advertentie-banners tegenkomen. Mijnheer de rechter schaar u achter de onwetenden en veroordeel die gasten van kranten.com voor het heil en de toekomst van het wereldwijde netwerk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond