Derp

Logeersite Airbnb beschikbaar in het Nederlands

Particuliere handelssite Airbnb is naar het Nederlands vertaald. De populaire site laat gebruikers in het buitenland een huis of appartement van andere particulieren huren.

Met de omzetting naar de lokale wil Airbnb steviger voet aan de grond te krijgen in Nederland. Het bedrijf hoopt dat Nederlanders makkelijker overwegen om niet een hotel in een buitenlandse stad te huren, maar voor een veelal lager tarief het onderkomen van een particulier betrekken.

In Nederland is Amsterdam de populairste locatie onder gebruikers van de Amerikaanse site. Het zou de nummer tien grootste markt zijn met 2.700 onderkomens.

Airbnb haalde eind juli 112 miljoen dollar op bij grote investeringsbedrijven als Andreesen Horowitz en DST. Ook Amazonoprichter Jeff Bezos en acteur Ashton Kutcher participeerden in deze financieringsronde.

In Europa concurreert Airbnb met het van oorsprong Duitse Wimdu.

Steeds meer reizigers huren hun tijdelijke onderkomen niet bij professionele ketens, maar bij particulieren. Die trend herkent ook Martin van Kranenburg van Micazu uit Delft.

“Mensen delen steeds makkelijker de ruimte die ze hebben maar zelf niet gebruiken. Vakantiegangers gaan vaker direct zaken doen met de eindeigenaar van een locatie. Wat Airbnb betreft, gebeurt dat vooral in grote steden. Het is in zekere zin een alternatief voor hotels. Wij richten ons wat breder op vakantiehuizen. Ik zie hen niet als concurrent, ze bevorderen de ontwikkeling van de markt juist.”

Hotels zijn niet blij met deze ontwikkeling. Ten eerste krijgen ze er concurrentie bij uit de particuliere sector. Daarnaast gelden voor deze verhurende woningbezitters mindere strenge regels en geen toeristenbelastingen.

Woningcorporaties zijn niet blij met ontwikkeling waarbij particulieren tijdelijk hun huis verhuren, stelt de NOS. Onderverhuur van sociale huurwoningen mag volgens de regels niet. Airbnb zou huurfraude daar in de hand kunnen werken.

Van Kranenburg van Micazu verwacht, dat hotels zich actiever gaan verzetten wanneer initiatieven als Airbnb en Wimdu bedreigender worden voor hun eigen activiteiten.

Particulieren die hun huis aan onbekende reizigers verhuren, kunnen ook in onverwachte situaties komen wanneer de verhuur over is. Website Kernelmag beschrijft de situatie van twee Zweedse vrouwen die hun appartement verhuurden. Bij thuiskomst kwamen ze er achter, dat hun woning als tijdelijk bordeel was gebruikt. De politie had een inval gedaan wegens illegale prositutie en de eigenaressen moesten zelf het werkafval van hun recente huurders nog opruimen.

Foto: Erno Hannink (cc)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug