Deel dit artikel
-

Airbnb genereert miljarden economische activiteit

Airbnb begint zich te ontwikkelen tot een serieuze concurrent voor internationale hotelketens. De marktplaats voor logeeradressen genereerde alleen in New York City al voor 632 miljoen dollar aan economische activiteit.

Hotels hebben er in de vorm van Airbnb een luis in de pels gekregen. De site bemiddelt tussen particulieren die slaapplaatsen zoeken en aanbieden. Ook zakelijke reizigers onderkennen het gemak van de dienst. Allereerst omdat de verblijven goedkoper kunnen zijn dan, maar zeker ook omdat gastheren en -vrouwen graag goede en persoonlijke service bieden.

De Amerikaanse site Airbnb liet in de stad New York City onderzoeken hoeveel economische activiteit het genereert. De slotsom: 632 miljoen dollar aan handel en een kleine vijfduizend banen.

Gasten blijven gemiddeld langer op een Airbnb-adres dan bij een hotel: 6,4 nachten versus 3,9 nachten. Daarnaast brengt het reizigers op plekken die ze normaalgesproken niet zouden bezoeken. Meer dan tachtig procent van de beschikbare bedden bevindt zich namelijk buiten de traditionele toeristische centra. Locatie-eigenaren zouden gemiddeld per jaar ruim zevenduizend dollar bijverdienen.

De resultaten van het New Yorkse onderzoek verschijnen niet toevallig rond deze periode. Airbnb verkeert namelijk in onmin met de overheid van de Amerikaanse metropool. Deze verzet zich er, mede onder druk van de hotelsector, tegen dat Airbnb zich niet aan de spelregels houdt. Locatie-eigenaren zouden niet altijd toeristenbelasting betalen en dus oneerlijk concurreren met andere commerciële bedverhuurders. Medeoprichter Nathan Blecharczyk van de bemiddelingssite denkt dat het lokale verzet zal overvliegen, omdat hij de lokale ontvangers nadrukkelijker erop zal wijzen dat ze belastingplichtig zijn. Ook in Amsterdam werd opgetreden tegen illegale verhuurpraktijken.

Per dag vinden 150.000 logés een slaapplaats op Airbnb. Het bedrijf claimt dat het een half miljoen locaties in portefeuille heeft in 34.000 steden en 192 landen. Wanneer de New Yorkse economische cijfers worden uitvergroot naar wereldniveau dan genereert Airbnb makkelijk miljarden aan economische activiteit in deze gebieden.

Foto: Thomas Payne (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond