Deel dit artikel
-

Is Firefox OS het begin van het einde van mobiele apps?

De eerste stap naar het einde van de dominantie van mobiele apps wordt begin volgend jaar gezet. Dan komt Firefox OS op de markt. Alle seinen staat op groen voor een eerste release in het voorjaar, gevolgd door uitrol naar Europa, Azië en de Amerika’s.

Een nieuwe demonstratievideo laat zien dat het mobiele besturingssysteem Firefox OS net een ‘normaal’ systeem is. Schuivende panelen, apps ophalen uit een downloadwinkel en natuurlijk gewoon telefoneren. Het verschil met Android, iOS en Windows? Firefox OS draait bijna volledig op HTML5.

Het besturingssysteem heeft nauwe verwantschap met webbrowser Firefox. Dat verraadt alleen de oude naam van Firefox OS al: Boot to Gecko. Gecko is de onderliggende engine voor beide systemen.

De eerste telefoons met Firefox OS komen in het eerste kwartaal van 2013 op de markt. Brazilië is het eerste land waar de toestellen van ZTE of TCL Communication Technology (onder het merk Alcatel) uitkomen.

Firefox OS is interessant voor ontwikkelaars omdat de onderliggende programmeertaal veel bekender en algemeen geaccepteerd is dan iOS, Android en Windows samen. HTML is wereldwijd de standaard waarin alle websites en – steeds vaker – webapplicaties in worden gebouwd.

Mocht de mobiele pijler van Mozilla beklijven, dan zou het wel eens het begin van het einde kunnen inluiden voor de economie rondom de native applicaties. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is wel dat het nieuwe systeem door zowel de consument als de ontwikkelaarsgemeenschap wordt opgepakt.

De eerste stappen op de consumentenmarkt zijn al gezet. Een aantal hardwaremakers en mobiele aanbieders heeft zijn steun al toegezegd. Operators in het Midden en Verre Oosten (Etisalat, Smart, Telenor), Zuid-Amerika (Telefónica), Rusland en Europa (Telenor, Telecom Italia, Deutsche Telekom) en Amerika (Sprint) beloven een smartphone met Firefox OS in hun assortiment op te nemen.

Het opmerkelijke aan deze ontwikkeling is, dat Mozilla met zijn Firefoxactiviteiten concurreert met Google Chrome en Android. En laat Google nou net de grootste sponsor van de Mozillastichting zijn. Tot eind 2014 betaalt Google aan Mozilla een kleine miljard dollar om zijn zoekvenster prominent bovenin de Firefoxbrowser te plaatsen.

Chrome was in juli 2012 internationaal de grootste met een marktaandeel van 34 procent. De browser Firefox is na Internet Explorer (32 procent) de nummer drie met 24 procent van de markt. Het ziet er voorlopig niet naar uit, dat Google een kwart van dat deel van de zoekmarkt opgeeft. De vergoedingen aan Mozilla, en dus de financiering van het mobiele systeem, komen op zijn vroegst in 2015 in het gedrang.

Foto: Ditii (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

kees haverkamp

Met phonegap, sencha, etc. was dat gat voor developers toch al een heel stuk kleiner? Ik vind het er leuk uitzien maar ik zie de grote voordelen nog niet.. Grote kans op een gevalletje Chrome OS.

Erwin Boogert

Tja, je kunt je ook afvragen waarom er überhaupt app stores nodig zijn. Ze vormen een extra poortwachter voor spullen die duur zijn om te maken, functioneel in principe niet sterk afwijken van webapps en nogal obscure fundamenten hebben (in vergelijking met HTML/browser).

Paul Brackel

@Erwin
Firefox komt sowieso laat binnen in deze arena waar een vechtpartij aan de gang is tussen de mastodonten Apple en Samsung. “Zo wat kom jij doen, jochie?” (als ze hem al ontwaren).
De kans voor Firefox ligt zeg je bij het beëindigen van de dominantie van apps. Wel bijzonder dat de demo volgens jou toch een app store laat zien.
Om überhaupt succesvol te zijn in deze vechtmarkt heb je een heel lange adem (5 – 10 jaar) nodig en moet je veel investeringen doen.
Ik denk niet dat men zich in Cupertino of Seoul erg zenuwachtig maakt bij het zien van deze demo.
Er is echt veel voor nodig om een speler als Samsung of HTC zo ver te krijgen dat dit OS op een van hun smartphone uitgeleverd gaat worden.
Voldoende uitdagingen, lijkt me. Ze zijn niet kansloos. Over 10 jaar zullen ze max. een paar % van de wereldmarkt kunnen hebben (en dan hebben ze het al goed gedaan). We’ll see.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond