Deel dit artikel
-

‘Maandelijks 3 miljoen webreserveringen restaurants’

De Amerikaanse website OpenTable.com verwerkt, als onafhankelijk tussenpersoon, maandelijks 3 miljoen reserveringen voor restaurants. Sinds kort is er ook een mobiele versie van de reserveringsdienst. Een Nederlandse variant zal niet snel verschijnen, denken experts.

Inwoners van grote Amerikaanse steden kunnen sinds vorige week met een enkele klik op hun mobiele telefoon  zien in welk restaurant er hoe laat nog stoelen vrij zijn voor een etentje. Het plaatsen van een reservering neemt vervolgens slechts een enkele klik in beslag.

54 miljoen durfgeld

De ‘vaste’ versie van de site heeft de eerste dotcomhype nog overleefd en is dus al bijna een digitale dinosaurus. Sinds de oprichting van het bedrijf investeerden kapitaalschieters in totaal 54 miljoen dollar in OpenTable. De laatste financieringsronde dateert al van het jaar 2000.

Volgens weblog Venturebeat verwerkt OpenTable maandelijks 3 miljoen reserveringen voor restaurants. Dat is 50 procent meer dan het jaar ervoor.

Het bedrijf verdient geld met het aanbrengen van bezoekers bij de 8.500 aangesloten restaurants. Eén dollar per klant. Bovendien verkoopt het licenties op software en hardware voor reserveringssystemen.

OpenTable bedient behalve de Amerikaanse markt ook gastronomen in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Spanje en Portugal.

Nederlands initiatief net gestaakt

Of een vergelijkbare vaste en mobiele dienst, hoe handig ook, in Nederland snel van de grond komt valt te betwijfelen. Dinnersite.nl biedt sinds het jaar 2000 de mogelijkheid om óp zijn site reserveringen te maken bij vermelde restaurants. Directeur Menno de Vries: "Daar zijn we in februari van dit jaar mee gestopt."

Dinnersite sprak met restaurants af dat deze een aantal tafels beschikbaar hielden voor internetreserveringen die via Dinnersite binnen zouden komen. In de praktijk bleken restauranthouders die toegezegde internetplekken makkelijk af te staan zodra zich klanten  meldden in hun bijna volle restaurants. De Vries: "Die werkwijze is niet meer van deze tijd."

Hij vervolgt: "Als restaurants digitale reserveringen willen kunnen ontvangen, dan dienen ze daar hun hele werkproces op in te richten. Karel V in Utrecht, bijvoorbeeld, werkt enkel nog maar digitaal. Daar gaat niets meer op papier."

Jitse Groen handelt jaarlijks enkele miljoenen leads voor restaurants af via zijn Thuisbezorgd.nl.

Groen: "Het is een hele klus om zo’n systeem helemaal waterdicht in te richten. Je wilt dat de reserveringen gegarandeerd zijn, zowel bij de klant als voor de restauranthouder. Een optie is dat via een voice response-systeem te doen."

Kritisch: "Drie miljoen reserveringen per maand bij 8.500 aangesloten restaurants? Dan levert OpenTable een restaurant per maand gemiddeld 350 boekingen op. Dat is veel."

Deel dit bericht

6 Reacties

Jan

Hoe zit het dan met het nieuwe initiatief van Iens? Daar kan men toch ook voortaan reserveren bij restaurants?

Erwin Boogert - Emerce

Dat was me niet bekend, Jan. Op de paar pagina's die ik op Iens heb bekeken, idd zoekend naar die functie, kwam ik geen reserveerknoppen of -links tegen. Als zo'n dienst bestaat, kun je dan een link in dit reactiepaneel spammen?

D.A. Fokkema

Wij van Foodz.nl zijn in voorbereiding met een dergelijk systeem en website en verwachten door een goede combinatie van techniek en menselijk handelen het wel te kunnen doen. Tot nu toe zijn de reacties van restauranthouders positief.  Binnenkort gaan we live en geven we meer informatie.

Erwin Boogert - Emerce

Hoe gaat Foodz.nl van uit logistiek en/of technisch oogpunt te werk? Kortom: hoe wordt het bestelproces gezekerd?

Iens Boswijk

IENS is de samenwerking aangegaan met Livebookings.com. Het systeem dat zij aanbieden is vergelijkbaar met opentable. Livebookings is de Europese equivalent van Opentable. Bijgaand de link naar de lijst met restaurants waar je momenteel online en realtime kan reserveren, http://www.iens.nl/. Online reserveren bij IENS betekent gegarandeerd een tafel. De volgende stap is inderdaad op je mobiel meteen zien waar nog een tafel vrij is in de buurt. Dit is in ontwikkeling, en zal niet lang meer op zich laten wachten.

Edwin Bleijenberg

Wij van Online Table zijn na 5 jaar ontwikkeling gestart met een 4 stappen Visueel Online Reserveringssysteem voor de gastronomie. Ook leveren wij een goedkoper systeem dat 3 stappen zonder visualisatie.Dit produkt zijn wij uniek mee omdat het een visualisatie laat zien van de tafel bezetting van het desbetreffende restaurant. Ook zit er een uitgebreide CRM database bij die veel mogelijkheden bied voor de gastronoom. Kortom een sterke software tool die een hoge service bied naar uw klanten toe en het reserveringsboek volledig digitaal maakt. De klant krijgt direct een e-mail ter bevestiging en de gastronoom ziet gelijk welke tafel er bezet is. De klant krijgt 2 uur voor aanvang een sms gestuurd met een welkoms boodschap die in te stellen is en zo worden NO-SHOWS voorkomen en of sterk gereduceerd. Doormiddel van het integreren van het Online-Table product kan een restaurant reserveringen ontvangen in real-time. Alfreds diner in Alphen a/d Rijn (www.alfreds-diner.nl ) werkt al sinds 2006 met het systeem. Restaurants kunnen hun reserverings icoon plaatsen bij b.v. IENS, eigen website, google4restaurants.eu of ieder andere adverteerder. Uiteindelijk komen alle reserveringen in het centrale Online-Table Back-Office applicatie van de gastronoom. Voor meer info kunt u deze presentatie bekijken : http://www.fenbo.nl/Online-Table_premium_demo_NL.pdf  Of de klant reservering : http://www.online-table.com/restaurantFrontend/alfred_private/rezervari.php  Ook hebben wij een Gratis zoek en reserveringsportaal http://www.google4restaurants.eu waar je als consument kunt zoeken naar restaurants en direct zelf kunt reserveren en de gastronoom ontvangt een ook een mail.De gastronoom krijgt toegang tot zijn eigen pagina die hij middels een gebruikersnaam en wachtwoord kan voorzien via een simpel stappenplan van informatie en foto`s van zijn restaurant.DEZE SERVICE IS GRATIS.  Meer Informatie http://www.fenbo.nl/Online-Table_product_FREE_demo_NL.pdf  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond