Deel dit artikel
-

‘Marketeers verliezen 6,3 miljard dollar aan bots’

Adverteerders wereldwijd verliezen volgend jaar minstens 6,2 miljard dollar aan bots. Dat voorspelt nieuw onderzoek van de Amerikaanse Association of National Advertisers (ANA) en advertentie fraudebestrijder White Ops.

Naar schatting wordt een vierde van alle video-advertenties niet aan mensen, maar aan bots getoond. En 11 procent van de display advertenties wordt door bots bekeken.

Volgens ANA zijn bots goed voor 17 procent van het geautomatiseerde advertentieverkeer en 19 procent van opnieuw getoonde advertenties (retargeting).

De gegevens zijn gebaseerd op 181 campagnes van 36 leden van ANA. Daarbij zijn 5,5 miljard impressies bekeken bij drie miljoen domeinen gedurende zestig dagen. De campagnes waren van onder meer Ford, Walmart, Verizon, Prudential, MasterCard, Kellogg’s en Johnson & Johnson.

Het botverkeer varieerde sterk per campagne, in een enkel geval ging het om 62 procent van de advertentie-impressies bij bepaalde websites.

Volgens de studie zijn bots niet alleen een probleem bij open marktplaatsen, maar ook bij premium sites. Een niet nader genoemd merk kocht via een zogenoemde exchange 230.000 impressies, waarvan 19 procent frauduleus bleek.

Een groot deel van de bots lijken te komen van geïnfecteerde pc’s van gebruikers die vaak niet eens door hebben dat hun systeem wordt misbruikt.

Deel dit bericht

3 Reacties

Hans

Toevallig net van de week bij de politie geweest om aangifte te doen m.b.t. een botnet dat mijn site op het oog heeft. Er is een melding van gemaakt. Waarschijnlijk wordt er pas echt wat mee gedaan als er meerdere meldingen zijn. Mocht jij ook last hebben van een botnet, doe dan aangifte bij de politie. Wie weet gaan ze het dan echt oppakken.

Olaf

Interessante aanvulling in dit artikel zou zijn hoe je deze bots zou kunnen herkennen. Zowel in de advertentie-statistieken/logs, maar ook op eigen site zoals Hans hierboven…
En, zijn er bijvoorbeeld uitsluitmogelijkheden (blacklist) ?

Philippe van Ooteghem

@Olaf Je zou een pixel op je website kunnen plaatsen waar je Forensiq techniek achter hangt. Dit kost wel een paar eurocent per 1000 pixelloads. In de rapportages zie je exact hoeveel bots je website bezoeken. Mail maar als ik je daarbij kan helpen?

Wij gebruiken de Forensiq techniek om realtime te bepalen of we een banner willen kopen of niet. Zo filter je praktisch alle fraude-banners eruit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond