Deel dit artikel
-

Martin Jetpack: let’s fly!

Iedereen zijn eigen, persoonlijke helikopter om te gaan en staan waar je maar wilt. Dat is toch eigenlijk waar iedereen wel eens van droomt. In de loop van 2017 wordt dat werkelijkheid wanneer de Martin Jetpack op de markt komt.

Voor vijfduizend euro kun je je nu al inschrijven op de wachtlijst. Tot dat moment blijft het gebruik van deze vliegmachine – waarvan komend jaar nog een vernieuwde, krachtigere versie wordt uitgebracht – voorbehouden aan hulpdiensten en overheden. En het leger, want die mogen alles.

Bij de eerste publieke demonstratie in de Verenigde Staten werd de Nieuw-Zeelandse uitvinder Glenn Martin nog weg gelachen, omdat zijn machine niet hoger dan een meter kon vliegen. De huidige generatie komt echter wel tot een kilometer hoogte, met een piloot of op afstand bestuurd.

Typische gebruiksscenario’s zijn noodsituaties in dichtbebouwde grote steden of juist in onherbergzaam terrein. De jetpack vliegt er vanwege zijn kleine omvang en grote bereik zo naartoe. Als de piloot zijn handen niet aan de knoppen heeft, hangt hij stationair in de lucht. Wie wil oefenen voor zijn vliegbrevet, kan alvast droog zwemmen in een simulator met een VR-bril.

Verscheidene overheden hebben er inmiddels al tientallen tegelijk aangeschaft. En de Martin Aircraft Company Ltd ging recentelijk een joint-venture aan om het toestel op de Chinese markt te brengen vanuit Shenzhen. (EB]

Specificaties
Bemanning: 1 (of op afstand)
Bereik: 30 à 50 km
Max. snelheid: 74 km/u
Max. vluchtduur: 30 minuten
Gewicht: 200 kg (leeg) of max. 320 kg (vol beladen)
Besturing: fly by wire
Grootte: 2,20 x 1,70 m
Benzinetank: 45 liter
Prijs: 100.000 euro
Site: martinjetpack.com

* Dit artikel verscheen eerder in het februarinummer van Emerce magazine (#146)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond