Deel dit artikel
-

Martinitoren Groningen krijgt virtuele rondleidingen dankzij 3D-model

Studenten van NHL Hogeschool werken aan een driedimensionale uitwerking van de Martinikerk in Groningen. Hiervoor combineren de studenten digitale gegevens van een innovatie 3D laserscan met oude bouw- en restauratietechnieken, historisch onderzoek en materiaalgebruik. Met de driedimensionale scan kunnen bezoekers de Martinikerk virtueel ontdekken met een VR-bril en wordt het carillon en de ruimte van de beiaard interactief toegankelijk.

De 3D-laserscanner brengt miljarden punten in beeld en zorgt ervoor dat vanaf elke standplaats een hoge resolutie 360 graden foto wordt gemaakt. Het resultaat is volgens de studenten ‘een enorme wolk van gekleurde meetpunten die het monument in ongekend detail beschrijven’.

Het project is in samenwerking met verschillende partijen opgezet. Zo heeft NHL contact gezocht met Geomaat uit Hoogkerk om de toren en het kerkgebouw in samenwerking met studenten digitaal te gaan scannen en uit te werken tot gedetailleerde 3D-tekeningen. Ook is het bestuur van de Vereniging Vrienden aangehaakt nadat de case hen ter ore kwam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond