Deel dit artikel
-

Matig derde kwartaal voor KPN

Een gemengd beeld, zo noemt CEO Eelco Blok de resultaten over het derde kwartaal van 2012. De totale omzet en de overige opbrengsten van de KPN Groep daalden in het derde kwartaal van 2012 met 6,5 procent tot 3,05 miljard euro ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. De nettowinst van KPN kwam in het derde kwartaal 32 procent lager uit op 250 miljoen euro.

De omzetdaling voor de groep (pdf) komt volgens KPN zelf met name door de verkoop van Getronics International en de lagere omzet in Nederland. In Duitsland is de concurrentie op prijs toegenomen in de laatste kwartalen, wat leidt tot een afname van de omzetgroei van E-Plus. KPN Group Belgium heeft sterk gepresteerd in de eerste negen maanden van 2012.

De omzet uit mobiele diensten is in het derde kwartaal van 2012 gedaald als gevolg van minder bel– en smsverkeer, zij het dat dit verlies gedeeltelijk is gecompenseerd door een stijging van de (terugkerende) omzet uit abonnementen. Het aantal mobiele consumenten abonnees bleef in het derde kwartaal stabiel op 3,5 miljoen.

KPN’s breedband marktaandeel is in het derde kwartaal gestabiliseerd op ongeveer 39 procent en het aantal breedbandklanten steeg, voor het eerst in jaren, autonoom met achttienduizend. Deze stijging kwam doordat er meer glasvezelklanten werden aan gesloten en door ‘goede prestaties van Telfort’.

De groei in interactieve televisie zette ook in het derde kwartaal door. Er kwamen 88.000 nieuwe iTV-abonnees bij; KPN heeft inmiddels 1,6 miljoen televisieklanten. Het televisie marktaandeel steeg in het kwartaal naar twintig procent, vergeleken met zeventien procent een jaar eerder.

KPN sloot in het derde kwartaal 34.000 nieuwe glasvezelklanten aan en heeft nu 198.000 glasvezelklanten, wat resulteert in een FttH penetratie in KPN’s glasvezelgebieden van achttien procent. Het aantal klanten met een alles-in-één-pakket steeg in het derde kwartaal met 63.000 naar 816.000.

In de zakelijke markt is sprake van een verminderde vraag naar traditionele diensten. Deze daling wordt deels opgevangen door een stijging van de omzet uit mobiele data. Het aantal mobiele klanten steeg weliswaar met 42.000, maar regulering zorgde volgens KPN voor een daling van de omzet uit mobiele diensten.

De EBITDA (exclusief herstructureringskosten) komt voor heel 2012 naar verwachting uit tussen de 4,7 miljard en 4,9 miljard euro. Een toelichting aan pers en analisten volgt later vanochtend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond