Deel dit artikel
-

Mediamagnaat Barry Diller tart tv-stations

Mediamagnaat Barry Diller, medeoprichter van Fox, heeft de iPad ontdekt. Zijn nieuwe startup Aereo geeft voor 12 dollar per maand lokale televisiestations door.

Op dit moment beperkt de dienst zich tot New York, waarbij 27 lokale stations kunnen worden ontvangen, inclusief de vier grote netwerken ABC, CBS, NBC en Fox. Behalve iPad kunnen ook iPhones en iPouch Touch worden gebruikt. In de toekomst komen daar Android en pc’s bij. Ook wordt het aantal steden uitgebreid.

De dienst is nu al omstreden omdat Diller geen rechten betaalt aan de stations. Kabelbedrijven moeten dat wel doen, maar Aereo gebruikt uiterst kleine antennes om de uitzendingen door te geven. In feite is de opzet vergelijkbaar met de ontvangst van Digitenne, zij het dat gebruikers zelf geen antenne hoeven aan te sluiten. Aereo koppelt iedere antenne aan de naam van de gebruiker. Daarbij fungeert het bedrijf naar eigen zeggen ‘slechts’ als intermediair. Het signaal komt van internet.

Media-advocaten hebben nu al gewaarschuwd dat Diller zich daarmee op glas ijs begeeft. Formeel hebben de stations nog niet gereageerd op het initiatief, maar het is mogelijk dat zij zullen ingrijpen.

Barry Diller is een van de bekendste mediamagnaten in de VS. Hij begon zijn carrière bij filmstudio Paramount, en was mede verantwoordelijk voor tv-successen als Taxi en Cheers. In 1984 werd hij CEO van Fox, dat onder zijn leiding uitgroeide tot het vierde tv station van het land. Hij zit verder in het bestuur van Cola-Cola en is voorzitter van online reisbedrijf Expedia.

Aereo heeft 25 miljoen dollar durfkapitaal opgehaald, waarvan 20 miljoen van InterActiveCorp, eigenaar van Match.com en Ask.com. Diller was daar enige tijd CEO van.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond