Deel dit artikel
-

Meer dan 800 miljoen opgehaald door startups en scale-ups

Nederlandse startups en scale-ups hebben in het eerste kwartaal van 2022 811 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald, dat is ruim 60 miljoen meer dan het eerste kwartaal van 2021, waarmee een nieuw record is gevestigd.

In dezelfde periode nam ook het aantal deals toe tot 123, ten opzichte van 89 in Q1 van vorig jaar; een stijging van 38 procent, zo blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

Er is nog wel een neerwaartse trend te zien wat betreft vroege fase investeringen, het betreft dan deals onder de 1 miljoen. De fase daarna, de financieringen tussen 1 miljoen en 4 miljoen, ziet daarentegen een toename qua investeringen.

Verder lijken de interesses te veranderen. Innovatieve bedrijven in Life Science en Sustainable Food kregen meer aandacht. Zo werd er in de biotechbedrijven Leyden Labs en Ambagon respectievelijk 125 en 75 miljoen euro gestoken, terwijl indoor farmingbedrijf PlantLab en insectenfabriek Protix elk 50 miljoen euro ophaalden.

In 2021 werd er in totaal 5,3 miljard euro geïnvesteerd. Dat is drie keer zoveel als de 1,7 miljard in 2020; het dubbele van de investeringen in 2019. Naar verwachting zet de groei zich voort in 2022.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond