Deel dit artikel
-

Techleap: ‘Ondernemers voor ondernemers regeling’ noodzakelijk voor groei Nederlandse bedrijven

Een effectieve stimuleringsmaatregel voor business angels kan jaarlijks tot wel 600 miljoen euro aan extra vroege fase startup financiering zorgen. Dat stelt Techleap.nl, op basis van onderzoek van PwC.

Een effectieve regeling gericht op het stimuleren van investeringen vanuit business angels is noodzakelijk voor de groei van bedrijven in Nederland en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Een dergelijke ‘Ondernemers voor ondernemers regeling’ moet het vroege fase financieringstekort van startups tegengaan en ervoor zorgen dat ondernemers privaat vermogen en kennis herinvesteren in nieuwe bedrijven waardoor deze succesvoller kunnen doorgroeien.

Een effectieve herinvesteringsregeling kan volgens Techleap.nl zorgen voor extra financiering van minimaal 150 miljoen, oplopend tot wel 600 miljoen per jaar.

Te weinig Nederlandse startups groeien door tot scaleup, onder andere vanwege een tekort aan investeringen in de vroege en meest risicovolle fase. Het totaalbedrag stagneert en het aandeel van deals in de vroegste fase, onder de 1 miljoen, ziet zelfs al jarenlang een neerwaartse trend. Dit is problematisch, niet alleen omdat succesvolle startups zorgen voor een groei in werkgelegenheid, maar ook omdat deze bedrijven de oplossingen bedenken voor de grote maatschappelijke transities op het gebied van klimaat, zorg en de circulaire economie en het belangrijk is dat we hier in ons land zelf sturing aan blijven geven.

De kennis en het kapitaal van business angels, vaak (voormalig) ondernemers, zijn essentieel voor vroege fase startups. Door het ontbreken van een passende stimuleringsmaatregel is het aandeel angel investeringen in Nederland echter veel lager dan in concurrerende startup ecosystemen, zo blijkt uit het onderzoek. Door de regelingen in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is het investeringklimaat voor business angels daar veel verder ontwikkeld dan hier in Nederland. Bovendien geven Nederlandse business angels aan dat er nog veel onbenut potentieel is, waarbij belastingheffing een belangrijke rol speelt.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond