Deel dit artikel
-

Meer Nederlandse startups ontwikkelen zich tot scale-up

Een groeiend aantal Nederlandse startups weet zich te ontwikkelen tot scale-up, zo blijkt uit het ScaleUpDashboard 2016 onderzoek van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

Een scale-up is een bedrijf met minstens tien medewerkers dat gedurende drie jaar minstens 20 procent per jaar groeit.

Volgens het onderzoek is het aantal scale-ups of snelgroeiende bedrijven voor het eerst sinds zeven jaar gestegen naar 3070, dat is 7,3 procent meer dan vorig jaar.

De meeste groeiers opereren binnen de zakelijke dienstverlening en weten optimaal gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden van automatisering en ICT. Ook biedt een groot deel zijn diensten online aan.

Geen groei is er in een aantal topsectoren als energie en chemie. Alleen Agri & Food doet het goed.

De Erasmus Universiteit constateert ook dat het overgrote deel van het MKB krimpt. Er komt steeds meer een tweedeling van bedrijven die nieuwe technologieën of nieuwe verdienmodellen inzetten en degenen die moeite hebben om zich aan de sterk veranderende omgeving aan te passen.

Ondanks de groei zit Nederland nog onder het niveau van 2008, toen er twee keer zoveel snelgroeiende bedrijven waren. Niettemin wisten de onderzochte bedrijven een omzetgroei te realiseren van 107 procent. Gemiddeld is een scale-up in drie jaar gegroeid naar 42 fulltime medewerkers.

capture

Deel dit bericht

2 Reacties

Stefan Hoevenaar

Mooi dat startups de scale-up weten te vinden. Maar hoe komt dat? Economische groei? Meer ervaring? Meer toegang tot buitenland?

En ons veilige communicatieplatform Plek (www.plek.co) heeft niet eens meegedaan met het onderzoek. Opgericht 2013, 11 medewerkers, 150.000 gebruikers, >40% groei per jaar.

Ben Veenman

Ik vindt de definitie van een scale-up niet passend voor deze tijd. Groei van 20% is in dit internet tijdperk niets bijzonders meer zelfs als eenmanszaak of met enkele werknemers. Wij groeien al jaren met 40% per jaar met slechts 2 werknemers. De werkdruk van de werknemers word constant in balans gehouden en verlicht met behulp van automatisering. Wij kunnen nog makkelijk doorgroeien naar een paar miljoen omzet met ons kleine team zonder nieuwe mensen aan te nemen. Daarom vindt ik het aantal werknemers geen goede maatstaf voor hoe succesvol een ondernemer is. Groei in werknemers zou in mijn ogen alleen maar negatief moeten wegen.
Misschien tijd voor een nieuwe term: Super-scale-up.
Minimaal 20% groei voor 3 jaar zonder uitbreiding van het personeelsbeleid bestand 🙂 .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond