Deel dit artikel
-

Meer omzet en winst voor Yandex

De leidende zoekmachine in Rusland, Yandex (uit Den Haag), ziet de omzet en winst in het tweede kwartaal met tientallen procenten stijgen.

De omzet in de drie maanden tot juli steeg met vijftig procent tot 207 miljoen dollar. De nettowinst groeide met driekwart tot zestig miljoen dollar. Negentig procent van de verkopen komt uit tekstadvertenties bij de zoekresultaten, tien procent uit display.

Wat Google is voor het Westen, is Yandex voor Rusland en oud-Sovjetlanden (lijst). Op zijn thuismarkt heeft de zoekmachine, net als Google in Amerika, een marktaandeel van zestig procent. Opvallend is dat de Russen ook actief zijn in Turkije, waar de inwoners niet het cyrillische alfabet gebruiken.

Rusland en Turkije zijn in Europa de twee snelst groeiende gebieden qua online advertising.

Yandex is op Microsofts Windows Phone de voorgedefinieerde zoekmachine in Rusland, Turkije en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

In de kwartaalcijfers doen het bedrijf geen uitspraken over de mobiele ontwikkelingen die nu wereldwijd gaande zijn.

Strikt genomen is de exotische zoeker een dienst van Nederlandse bodem. Althans, juridisch gezien is het een Nederlandse onderneming. De naamloze vennootschap waar het beursgenoteerde bedrijf onder valt, zit namelijk middenin Den Haag.

Foto: Ralf Smallkaa (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond