Deel dit artikel
-

Microsoft blikt vooruit op Windows 10

Microsoft zal morgen tijdens een speciaal evenement in Redmond, Washington de blik vooruitwerpen op Windows 10, de systeemsoftware voor tablets, notebooks en pc’s. Het bedrijf hoopt daarmee het debacle van Windows 8 uit het collectieve geheugen te wissen. Een behoorlijke uitdaging, want Microsoft heeft de strijd om de mobiele markt eigenlijk al verloren.

Windows 10 wordt niet voor het najaar verwacht, maar vermoedelijk zal Microsoft morgen al een publieke bètaversie vrijgeven. Sinds september hebben ontwikkelaars kunnen experimenteren met een preview versie, waarin nog heel veel ontbreekt.

Microsoft had enorme verwachtingen van Windows 8, maar die werden niet ingelost. En al helemaal niet in cijfers. Een kwart van zijn omzet heeft Microsoft aan Windows te danken, maar dat lijkt minder te worden. Deels ligt dat aan de lastige marktomstandigheden: de verkoop van desktop pc’s is onder invloed van smartphones en tablets in elkaar gezakt.

56 procent van de pc’s draait nog altijd op Windows 7, 18 procent op het inmiddels door Microsoft afgedankte XP en 15 procent op Windows 8. En Microsoft heeft met Windows Phone en Windows 8 voor tablets nauwelijks enig marktaandeel van betekenis. De mobiele markt is grotendeels in handen van Apple en Google.

Windows 8 moest de werelden van pc en tablet overbruggen, en vooral op de desktop pc leidde dat tot veel klachten. Gebruikers hadden weinig tot niets aan de zogenoemde Metro omgeving die voor de tablet was ontwikkeld. De laag met mobiele apps zat alleen maar in de weg. Met versie 8.1 kwam Microsoft al gedeeltelijk op zijn schreden terug: de Metro omgeving kon worden overslagen en het verdwenen startmenu keerde terug, hoewel die pas in Windows 10 in volle glorie wordt hersteld.

In Windows 10 pakt Microsoft het slimmer aan: de software herkent de omgeving en zal zich daaraan aanpassen. Microsoft noemt dat Continuum. Als je een toetsenbord koppelt aan een Surface tablet, zal die tablet zich gedragen als een notebook. Koppel je het toetsenbord af, dan is het OS weer echt als tablet te gebruiken. In principe moet het OS ook op smartphones draaien. Windows Phone gaat straks dus ook Windows 10 heten.

Met Windows 10 bouwt Microsoft nog altijd voort op Windows 8, maar er zijn wel een paar noviteiten: Microsoft ontwikkelt voor de tabletmodus een aparte lichtgewicht browser Spartan, maar Internet Explorer blijft voor de desktop gewoon bestaan. Daarnaast wordt Cortana, Microsofts spraakassistent, geïntegreerd in het OS. Die daarmee in een keer een zeer groot bereik krijgt.

In desktopmodus is het nog steeds mogelijk om mobiele apps te draaien, maar daarvoor hoef je niet meer naar een aparte omgeving. Ze verschijnen als normale applicaties op het bureaublad.

Of die combinatie nu wel aanslaat zal moeten blijken. Google en Apple hebben hun mobiele (Google en iOS) en desktop systemen (Chrome OS en MacOS X) al wel nader tot elkaar gebracht, maar tot nu toe ook bewust gescheiden gehouden, omdat desktop en pc hun eigen werkomgeving vergen. Daar lijkt Microsoft, met vallen en opstaan, nu dan ook eindelijk achtergekomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond