Deel dit artikel
-

Microsoft dwingt Dell tot prijsvariatie voor XP

Dell heeft in Nederland geen vaste meerprijs voor de installatie van Windows XP in plaats van Vista. Microsofts licentie verplicht soms namelijk downgrade via een upgrade.

Dell hanteert ook in Nederland een prijsverschil tussen installaties van de huidige of de vorige Windows-versie. De meerprijs die Nederlandse klanten van de pc-leveranciers betalen voor een downgrade naar Windows XP is echter variabel. In de Verenigde Staten rekent Dell een vast bedrag van honderdvijftig dollar voor de installatie van Windows XP.

Upgrade voor downgrade

Het exacte prijsverschil is afhankelijk van de Vista-uitvoering vanaf waar de downgrade moet gebeuren. Brandmanager Herbert Smals van Dell Nederland legt uit dat de downgrade-rechten van Windows Vista alleen gelden voor drie van de vijf uitvoeringen van dat besturingssysteem. "Eén daarvan is de Enterprise Edition, die alleen bij Microsoft zelf is te verkrijgen."

De andere twee zijn Business en Ultimate. De meerprijs bestaat dus uit de upgrade-kosten naar één van die twee uitvoeringen. Indien een klant een pc met één van de overige twee Vista-uitvoeringen (Home Basic en Home Premium) wil voorzien van Windows XP, moet hij betalen voor de duurdere Vista-uitvoering. Die heeft dan de benodigde downgrade-rechten.

Beleid Microsoft

In het ergste geval kost de XP-downgrade zo’n 150 dollar.

In het ergste geval kost de XP-downgrade zo’n 150 dollar.

Smals benadrukt dat dit het licentiebeleid van Microsoft is en niet van Dell. Hij vertelt dat de pc-producent bij de meeste pc’s voor de zakelijke markt al Vista Business levert, dus mét downgrade-rechten. Indien het om een lichtere pc gaat, met een van de Vista Home-uitvoeringen, moet eerst een upgrade naar Business of Ultimate worden gekocht.

De Dell-brandmanager schat dat het in het duurste geval, dus van Vista Home Basic via Ultimate naar XP, gaat om een prijsverschil van honderdvijftig dollar. Dat is precies wat het bedrijf aan Amerikaanse klanten rekent voor de XP-downgrade. Overigens kan het zijn dat zo’n lichtere pc, die XP juist vlotter draait, niet beschikbaar is met Vista Business of Ultimate. Dat is dan een beslissing van Dell over diens productportfolio. In zo’n geval kunnen er dus extra kosten bijkomen voor een andere hardwaremodel.

Optelsom licenties

Overigens is geen sprake van letterlijke upgrade en dan weer downgrade. Pc-producenten installeren in de fabriek gewoon een image van de gewenste – en betaalde – Windows-versie. De totale kosten komen echter wel voort uit de benodigde licenties van Microsoft. "Er zijn drie factoren: de licentie, de media en wat er is geïnstalleerd op je pc. De licentie is waar je hier voor betaalt", legt Smals uit.

De Dell-brandmanager vertelt ook dat de ict-leverancier voor grote bedrijven en overheden een Windows-image van die klant installeert. Dat is dan de Windows-versie waar die klant zelf al recht op heeft, eventueel met eigen instellingen en applicaties. Klanten die bij Microsoft een volume-licentie hebben gekocht, zijn al voorzien van downgrade-rechten naar XP.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond