Deel dit artikel
-

Microsoft gaat adware standaard blokkeren

Vanaf 1 juli gaat Microsoft adware-programma’s standaard blokkeren. Tot nu toe hebben deze programma’s nog vrij spel in de Windows-omgeving.

Adware is wat anders dan malware, malicieuze programma’s die computers kunnen onregelen. Bij adware kan worden gedacht aan toolbars of extensies voor browsers of demoprogramma’s. Ze veranderen niet zelden de voorkeursinstellingen van de gebruiker.

Microsoft vindt dat die programma’s niet meer ongezien geïnstalleerd mogen worden, bijvoorbeeld als de gebruiker een hulpprogramma op zijn pc installeert. Om die veelal gratis programma’s te financieren wordt vaak adware meegeleverd.

Programma’s die advertenties in andere programma’s tonen zoals browsers worden niet meer toegestaan. In het algemeen wordt het beleid dat deze programma’s niet meer mogen interfereren met de Windows omgeving. Wel mogen advertenties in de eigen programma’s worden getoond, op voorwaarde dat deze schermen makkelijk gesloten kunnen worden. Ook moeten de programma’s makkelijk verwijderd kunnen worden via het regelpaneel en die mogen daar geen onduidelijk namen meer hebben.

Antivirus bedrijf Avast noemt ongevraagde browser toolbars als een van de grootste irritaties voor gebruikers van het afgelopen jaar. Avast denkt dat de overlast niet gaat verdwijnen omdat er flink aan verdiend wordt. Microsoft geeft ontwikkelaars echter drie maanden de tijd om hun programma’s aan te passen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond