Deel dit artikel
-

Microsoft koopt chatbotbedrijf

Microsoft heeft het Amerikaanse bedrijf Colloquis gekocht dat gespecialiseerd is in het maken van toepassingen die automatisch antwoorden geven op door internetters gestelde vragen. Bekend voorbeeld van zo'n toepassing is de chatbot, veelal een geautomatiseerde MSN-buddy. Microsoft gaat de bot-technologie van Colloquis vrij beschikbaar stellen aan makers van bots.

Het overnamebedrag dat Microsoft voor Colloquis heeft neergelegd is onbekend. Alle 36 medewerkers komen in dienst van Microsoft.

Nederland loopt voorop wat betreft de inzet van chatbots. Bekende voorbeelden zijn Eccky, Alice, De Volksrant Nieuwskraker en Yvette. MSN/Microsoft was ook betrokken bij de ontwikkeling van deze bots. MSN juicht al deze initiatieven toe, zegt Joost Bon van MSN Nederland tegen Emerce. “Door deze aankoop kunnen we nog meer technologie vrij beschikbaar stellen aan ontwikkelaars.” Microsoft gaat de technologie van Colloquis onder een nieuwe naam naar buiten brengen, namelijk Windows Live Service Agent

Dirk Jan Dokman van The Selfservice Company, een Nederlands bedrijf dat naar eigen zeggen goed te vergelijken is met Colloquis, is enigszins ongerust over de aankoop. “Blijft messenger open voor partijen zoals wij?” vraagt hij zich af. “Dat zou wel verstandig zijn.” Tegelijkertijd ziet hij in de aankoop van Colloquis door Microsoft een bevestiging van het feit dat grote partijen vertrouwen hebben in toepassingen als chatbots.

Joost Bon van MSN Nederland stelt Dokman gerust. “Niemand is verplicht gebruik te maken van de nieuwe technologie.  Wij bieden nu alleen een stuk extra gereedschap, dat net als de overige Windows Live service development kits (SDK's) waarschijnlijk beschikbaar komt via Dev.Live.com.”

The Selfservice Company, dat 15 medewerkers in dienst heeft, ontwikkelde onder meer toepassingen voor Robeco, Reader’s Digest en het ministerie van VROM. Andere partijen die zich met bezighouden met vraag-antwoord technologie zijn onder meer Oberon (onder meer Volkskrant Nieuwskraker), Ecreation (Alice), Media Republic (Eccky), Lost Boys en AtoBe.

Overigens is een chatbot slechts één van de manieren om een geautomatiseerde dialoog aan te gaan met klanten, zegt Dokman. “Wij bieden een platformonafhankelijk systeem, waarbij je via MSN Messenger kunt praten, maar ook bijvoorbeeld direct op een website, via de telefoon of sms.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond