Deel dit artikel
-

‘Microsoft richting hoger bod op Yahoo’

Ballmer cs. zijn genegen om het oorspronkelijke bod te verhogen, waarschijnlijk in een vijandig bod, daar Yahoo binnenkort een definitief contract met Google wil sluiten voor levering van reclame.

Wall Street Journal berichtte zojuist dat op donderdagavond laat de top van Microsoft in vergadering in Seattle neigt naar een vijandig bod op Yahoo. Vandaag al volgt een aankondiging, ‘volgens personen op de hoogte van de zaak’.

Maar de krant houdt tegelijkertijd een slag om de arm over haar bronnen: "Maar deze mensen waarschuwen dat de situatie veranderlijk is terwijl de discussies doorgaan en dat het softwarebedrijf nog van richting kan veranderen alvorens een aankondiging wordt gedaan."

Nog steeds: het kan vriezen en het kan dooien. Maar Microsoft-chef Steve Ballmer heeft zich gisteren ook concreet geuit tegenover het personeel, vernam Marketwatch: "Ik weet precies wat ik denk dat Yahoo voor mij waard is. Daar ga ik geen dubbeltje boven zitten, en ik zal gaan tot wat ik denk dat het waard is als dat tot een deal zal leiden."

Wat zegt mijnheer Ballmer hier: dat hij weet wat hij zelf denkt over Yahoo. Je moet wel vreselijk dronken zijn wil je niet meer weten wat je weet en in die staat is de heer Ballmer niet aangetroffen op de dag van de arbeid. Maar het laatste deel van zijn uiting wordt uitgelegd als een indicatie dat er een hoger bod kan komen. Anders zou hij wel gezegd hebben: ik ga geen dubbeltje boven wat we nu hebben geboden.

Ballmer zei ook dat een besluit nabij was, en er drie opties open waren: proberen alsnog te onderhandelen met Yahoo (met een hoger bod), een vijandig bod uitbrengen of de zaak verlaten.

Ondertussen blijft de koers van Yahoo dalen, tot minder dan 27 dollar al, terwijl de koers van Microsoft steeg. De waarde van het bod van Microsoft was gisteren bij het sluiten van Wall street niet meer de oorspronkelijke 31 dollar, maar nog 29,50 dollar per aandeel Yahoo. Met 35 dollar per aandeel Yahoo wint Microsoft waarschijnlijk.

Maar zojuist van het nieuws van Wall Street Journal bewogen de koersen zich – nabeurs in de onofficiële handel – weer in tegengestelde richting: Yahoo wordt meer waard met een vijandig bod, het Microsoft-aandeel minder. Maar groot waren de veranderingen niet.

Zo is het een kat-en-muis spel geworden met de koersen als inzet. Maar dat niet alleen. Tactisch gezien, zo zijn analisten het er wel over eens, kan Microsoft beter geduld oefenen. Dan daalt de koers van Yahoo verder en dan zal de bereidheid bij aandeelhouders van Yahoo (ruim 70 procent institutioneel) groeien om aan Microsoft te verkopen.

Echter, ondertussen komt een overeenkomst tussen Google en Yahoo dichterbij, zo sijpelt via vrijwel alle media door. Een test met zoekreclame van Google bij Yahoo pakte uiteraard goed uit. Nu staan de partijen op het punt om een definitieve overeenkomst te sluiten waarbij Google voortaan reclame levert aan Yahoo, te beginnen bij zoekresultaten

Of Google ook de eigen platforms van Yahoo vervangen zal voor het uitserveren van reclame bij partners van Yahoo is niet duidelijk. Om te voorkomen dat Washington de overeenkomst zal afkeuren wegens te grote machtsvorming wordt verwacht dat Yahoo een open veilingsysteem voor haar posities zal hanteren. Daarin zullen behalve Yahoo zelf en Google ook derde partijen de reclame kunnen leveren.

Een overeenkomst betekent dat Yahoo haar eigen pretenties met reclame voor een flink deel opgeeft. Ze geeft daarmee toe dat haar waarde commercieel beperkt is. Ook Ballmer zei, in een interview met Wall Street Journal, dat het hem gaat om het volume aan klanten van Yahoo want dat de technologie van Microsoft volstaat.

Echter, een langjarige overeenkomst tussen Yahoo en Google zal er ook toe leiden dat de partijen iets samen kunnen gaan doen in applicaties. Dat zou ook een bedreiging vormen voor de softwareomzet van Microsoft.

Want niet precies de online diensten, maar de omzetten met Windows en Office vormen de reden voor Microsoft om stappen te zetten richting Yahoo. Vroeg of laat wordt software een webdienst en dan zal Microsoft ook op at vlak concurreren met Google. Microsoft is Yahoo dan liever rijk dan kwijt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond