Deel dit artikel
-

Minister Schippers wil netwerk voor zorgstartups

Minister Edith Schippers (VWS) gaat de mogelijkheden onderzoeken van een innovatief, creatief netwerk om jonge startupbedrijven in de zorg nog beter te kunnen ondersteunen.

Schippers leidde de afgelopen week een economische missie in Chicago en Boston van Nederlandse bedrijven in de sectoren Life Sciences and Health en Landbouw en Voedingsindustrie.

Geïnspireerd door de nieuwe Amerikaanse incubator (broedplaats voor zorginnovaties) Matter, wil Schippers de kennis en eisen van patiënten en professionals in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten. Ook wordt onder andere juridische, financiële en verzekeringskennis bij elkaar gebracht.

Matter is dit jaar begonnen en is aangewezen op 2,5 miljoen dollar staatssubsidie en een lening van nog eens 1,5 miljoen. Bedrijven die zich er vestigen betalen voor het gebruik van het kantoor. De eerste bewoners zijn actief op het gebied van onder meer data analytics, telepresence en robotica, maar ook biofarma. In Chicago sprak Schippers onder meer met de bedrijven AbbVie en Horizon Pharma.

Mensen worden steeds ouder en steeds meer mensen hebben een chronische ziekte. Belangrijk is daarom de ontwikkeling van innovaties, die de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid van ouderen en chronisch zieken in stand houden of bevorderen. Schippers wil hiervoor echter geen nieuw instituut in het leven roepen, eerder een nieuw ondersteunend netwerk.

Tijdens de missie tekenden het Rehabilitation Instituut Chicago en Neurocontrol Nederland een samenwerkingscontract op het gebied van revalidatie-onderzoek, klinische samenwerking en samenwerking met Nederlandse bedrijven. Zeven Nederlandse wetenschappers kregen een adjunct-hoogleraarschap aangeboden op de Northwestern University.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Maarten den Braber

Heel goed om te lezen! Rockstart is net begonnen met precies dit idee onder de naam Rockstart Accelerator Digital Health in Nijmegen met verschillende partners van in en buiten de zorg!

Pacmed

Goed nieuws!

Gijs van Rijn

let’s partner up.. Stichting zorgInc. streeft hetzelfde na

Sinan Belhawi

In april nog de minister gesproken over steun voor onze health startup in Amsterdam met als antwoord “Geen, en als jullie het goed doen zorg ik er persoonlijk voor dat er regels komen zodat jullie het goed blijven doen”…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond