Deel dit artikel
-

Minister Schippers: ‘We moeten angstbeelden in zorginnovatie wegnemen’

“We moeten uitkijken dat mooie initiatieven op het gebied van Health niet met het stoppen van subsidies opdrogen. “Een creatief idee is niet voldoende”, waarschuwde Minister Schippers vanochtend op Health Convention in Amsterdam, het zorgcongres van Skipr en Emerce.

“Ik heb mooie toepassingen voorbij zien komen, maar die zie je vervolgens niet terug.” De hamvraag volgens Schippers is: Hoe maken we tempo in een tijd dat dienstverlening steeds meer verbetert? Blijft u voor of wacht u af?”

Technische ontwikkelingen lijken strijdig met de zorg, constateerde Schippers. “Apps, slimme pleisters en robots, hoe zorgen we voor dat mensen geen voor dit soort toepassingen geen koudwatervrees hebben? Als we ziek zijn, willen we menselijke aandacht. Maar de angstbeelden die worden opgeroepen zijn niet terecht.”

Buiten de zorg lijkt dat wel goed te gaan: we vertrouwen op de GPS om ons naar een bestemming te brengen. We laten robots het huis schoonmaken. Schippers: “In een Kamerdebat over de introductie van zorgrobots waren er veel negatieve reacties, men vond het een verschraling van de zorg, maar uit proeven blijkt dat mensen het als positief ervaren: men is niet afhankelijk meer van de komst van de verzorger, men heeft zijn privacy terug en men kan de tijd zelf indelen.”

Schippers denkt dat de zorg er over vijf jaar al heel anders uit zal zien. Partijen als Apple, Google en Facebook gaan volgens haar voor opschaling zorgen. Ze verwees naar de samenwerking tussen Salesforce en Philips, die veilige monitoring aanbieden ‘onafhankelijk van ziekenhuizen’.

Foto: Peter Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond