Deel dit artikel
-

Mobiele apparaten worden datavreters

Cisco houdt er rekening dat het wereldwijde mobiele dataverkeer de komende vijf jaar met een factor 18 zal toenemen. Dat komt neer op 10,8 exabytes per maand, ofwel 130 exabytes per jaar.

De cijfers verbazen niet, maar blijven desondanks indrukwekkend: In de periode 2011 tot 2016 verwacht Cisco dat het wereldwijde mobiele dataverkeer zal uitgroeien tot drie maal de omvang van het vaste dataverkeer. De prognose komt uit op 130 exabytes aan mobiele internet dataverkeer per jaar. Dat is gelijk aan 33 miljard dvd’s, 4,3 quadriljoen mp3-bestanden of 813 quadriljoen sms-berichten. Een exabyte is een eenheid voor informatie of computeropslag en komt overeen met 1018 bytes, ofwel 1 quintiljoen bytes.

Voor die groei is een aantal redenen, maar vooral de forse toename van mobiele apparaten die met internet zijn verbonden. In 2016 verwacht Cisco 10 miljard machine-to-machine (M2M) modules. Dat aantal zal het aantal bewoners van de aarde overtreffen, stelt Cisco.

Ook wordt mobiele apparatuur steeds krachtiger en dus in staat om meer dataverkeer te verwerken. Tablets zijn het voornaamste voorbeeld van deze trend. Het dataverkeer dat tablets genereren, groeit in de periode van 2011 tot 2012 met een factor 62, de grootste toename van alle apparatuurcategorieën die in het onderzoek van Cisco zijn meegenomen. De hoeveelheid mobiel dataverkeer dat in 2016 door tablets zal worden gegenereerd (1 exabyte per maand) zal het viervoudige zijn van het totale maandelijkse, wereldwijde mobiele dataverkeer in 2010 (237 petabytes per maand).

Ook hogere mobiele snelheden spelen een rol. Meer snelheid betekent meer dataconsumptie en Cisco verwacht dat de mobiele snelheden (inclusief 2G-, 3G- en 4G-netwerken) met een factor 9 zullen groeien in de periode 2011 tot 2016.

In de loop van 2016 zal al ongeveer zestig procent van de mobiele gebruikers – oftewel 3 miljard mensen wereldwijd – behoren tot de zogenoemde ‘Gigabyte Club’. Ieder van hen genereert meer dan 1 gigabyte aan mobiel dataverkeer per maand.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond