Deel dit artikel
-

Mobieltjes walhalla in Barcelona

Vandaag opent het Mobile World Congress in Barcelona zijn deuren, ’s werelds grootste congres voor de mobiele industrie. Van LTE tot Mobile VoiP, geen trend zal worden gemist. Emerce doet deze hele week vanuit Barcelona verslag van de nieuwste mobiele ontwikkelingen.

De keynotes en presentaties zijn een ware Who’s Who van de telecombranche: Vodafone’s Arun Sarin, Cisco’s John Chambers, Nokia topman Olli-Pekka Kallasvuo en Wang Jianzhou van China Mobile zijn in Barcelona, evenals Ad Scheepbouwer van KPN. Nagenoeg iedereen die wat betekent in de mobiele industrie reist vandaag of morgen af naar de Catalaanse hoofdstad. PR-kantoren draaien overuren en zeker 22 Nederlandse bedrijven of organisaties staan op het World Mobile Congress, waaronder eBuddy, mBalance, Silicon Hive, Qelp en TNO.

Jarenlang was het Mobile World Congress beter bekend als 3GSM. Jaren achtereen ook was het een bescheiden samenkomen in het Palais des Festivals et des Congrès de Cannes, totdat bleek dat de organisatoren zelfs met tenten op het strand de enorme toeloop niet langer konden bolwerken. Met pijn in de ogen zag Cannes 3GSM naar Spanje vertrekken. Het Fira de Barcelona in Montjuic is eigenlijk ook alweer te klein geworden, maar een grotere locatie is even niet voorhanden.

Het Mobile World Congress is minder een gadgetbeurs dan de in januari gehouden Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, al ontbreken de nieuwste mobieltjes natuurlijk niet. Nokia zal naar verluidt een Symbian S60 toestel met aanraakscherm tonen als antwoord op de HTC Touch en de iPhone. Ook worden een nieuwe sensortechnologie en een geheel nieuwe webbrowser gedemonstreerd. Samsung komt met de Samsung ‘Soul’ U900, de nieuwste high-end multimedia telefoon. Rivaal LG gaat de KF600 aan het grote publiek voorstellen. Met aanraaktoetsen die we eerder bij de LG Chocolate zagen, maar dan natuurlijk een tikkeltje geavanceerder.

Belangrijke gespreksonderwerpen dit jaar zijn ondertwijfeld LTE, de gedoodverfde supersnelle opvolger van HSPA die met vast internet moet concurreren, femtocellen, zender/ontvangers die lokaal spraakverkeer in kantoren mogelijk moeten maken, en Mobile VoiP, internet telefonie voor de GSM. Starters als fring en iSkoot presenteren zich in Barcelona aan het grote publiek. Andere ontwikkelingen zijn mobiel adverteren, navigatiediensten en mobiele toepassingen voor sociale netwerken als Facebook en Bebo.

Aan geruchten is in elk geval geen gebrek. Zo zou Google met Dell een telefoon aankondigen en zou Facebook een overeenkomst met Nokia hebben gesloten. Chipmaker ARM zou een eerste Android toestel (platform van Google) demonstreren en mogelijk horen we deze week iets over de jongste deals die Apple met Europese telecomaanbieders heeft gesloten.

Het Mobile World Congress duurt tot en met donderdag.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond