Deel dit artikel
-

Mogelijk honderdduizenden apps verwijderd uit Google Play Store

Google verwijdert binnenkort mogelijk honderdduizenden apps uit de downloadwinkel omdat ze niet meer aan de privacy-eisen voldoen. Ontwikkelaars en uitgevers moeten per Android 11 namelijk expliciet toestemming hebben om de telefoonlocatie uit te lezen.

Veel ontwikkelaars zijn hier echter niet van op de hoogte of beseffen dat hun deadline op 29 maart aanstaande ligt. Tegen die tijd moeten ze Google hebben aangetoond dat en hoe ze hun gebruikers vragen of zij hun fysieke locatie met de betreffende app willen delen.

“Apps moeten dus binnen een paar weken uitleggen waarom ze de locatie van hun gebruikers echt nodig hebben”, vertelt Koen van der Veer van Plot Projects. Zijn bedrijf levert technologie waarmee bijvoorbeeld retailers, weerapps en luchtvaartmaatschappijen locatiegebaseerde diensten leveren. “De tijd begint te dringen voor honderdduizenden apps.”

Op basis van branche-ervaring en klantcontact stelt de adviseur dat veel ontwikkelaars de urgentie onvoldoende beseffen.

Googles nieuwe regel richt zich vooral tegen datagrazende apps in Android 11. Er zijn bijvoorbeeld talloze games die iemands locatie uitlezen met als doel deze informatie geaggregeerd te verkopen op de adverteerdersmarkt. Of om zelf regiogerichte reclame uit te serveren via hun apps in ruil voor een vergoeding.

Van der Veer heeft niet goed voor ogen hoeveel ontwikkelaars de boot gaan missen. Maar kan makkelijk om honderdduizenden apps gaan op de bijna drie miljoen apps in Google Play Store. Als het voor de gebruiker noodzakelijk is zijn locatie te delen, zijn er weinig problemen te verwachten. Denk aan Buienradar of Flitsmeister. Degenen bij het ‘handig’ is, een krantenapp, kan bij een opt-in rekenen op hooguit twintig procent van de gebruikers die zijn locatie achteraf alsnog deelt. STER had met display-reclame dezelfde ervaring: 10 procent opt-in.

“Omdat het om zulke grote aantallen gaat, beantwoordt Google vragen [van ontwikkelaars] met een bot. Wanneer je niet de juiste woorden gebruikt, wordt je inzending afgewezen.”

Het is overigens niet uitgesloten dat Google de inzendtermijn voor de betreffende apps verlengt als blijkt dat eind maart te krap is. Het bedrijf is er niet bij gebaat om op grote schaal geld verdiende apps buitenspel te zetten.

Foto: volvob12b (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

X.

Op zich vreemd… Google houdt zich al sinds eind 2020 niet aan de App Store regels rondom privacy & transparency [ja, gisteren YouTube ingevuld].

En nu eisen ze op hun eigen platform dat mensen maar even binnen 6 weken maximaal moeten reageren. Zo niet, worden ze direct uit de Play Store verwijderd.

Iets met ‘meten’ en ‘2 maten’?!

C schot

Waarom. Kan je de ING app niet downloaden op je Huawey telefoon

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond