Deel dit artikel
-

Mogelijk veel misbruik .info domeinregistratie

De inschrijving voor .info domeinnamen heeft dusver geleid tot veel misbruik en conflicten. Generieke en geografische namen blijken ten onrechte als merkennaam geregistreerd te zijn. Dat stelt merkenbureau Shield Mark .

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) besloot in november vorig jaar om zeven nieuwe top-level domeinnamen (TLD) in te voeren. Het ging om .biz,.info, .pro, .name, .coop, .aero en .museum.

De toekenning van .info namen werd overgelaten aan Afilias, een consortium van achttien registratiebedrijven. Op 26 juli 2001 ging de registratie van .info domeinnamen officieel van start. Alleerst waren merkenhouders aan de beurt. Zij kregen tot 27 augustus de kans hun gedeponeerde merken te laten registreren. Generieke of geografische namen als beleggen.info en nederland.info waren hiervan uitgesloten.

Volgens merkenbureau Shield Mark zijn deze spelregels veelvuldig overtreden. Uit een steekproef zou blijken dat toch een groot aantal generieke termen al in augustus is geregistreerd. Als voorbeeld noemt Shield Mark Engelstalige extensies als Sex.info, Cars.info en Business.info. Het is nog maar de vraag of hier sprake is van een onoverkomelijke situatie. De regelgeving van ICANN bepaalt namelijk dat derden tot 26 december bezwaar kunnen aantekenen. Wie dat niet doet en daardoor een merkenregistratie mis loopt, draagt hier zelf de schuld van.

Zo simpel ligt het volgens Kist niet. "De kans is groot dat niemand bezwaar maakt. Je moet namelijk 295 dollar betalen om de procedure op te starten. Als je die wint, krijg je de domeinnaam niet automatisch toegewezen. Hij belandt gewoon weer in de lotingsprocedure".

De betreffende woordvoerder van de Stichting Internet Domein Registratie (SIDN) was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

2 Reacties

Dick Elberse

Even een paar opmerkingen:1. het gaat niet om het registreren als "merkennaam" van generieke en geografische namen, maar om de voorregistratie van .info domeinnamen met een merkclaim. Merkhouders mochten eerder een .info registereren dan de niet-merkhouders.2. het is niet juist om te stellen dat generieke namen waren uitgesloten. Er kan sprake zijn van een Benelux merkregistratie van een generieke naam; deze werden voor 1996 ook niet geweigerd door het Benelux merkenbureau en worden nog steeds niet altijd geweigerd. Hetzelfde geldt voor een geografische naam.3. tot 26 december kan beroep worden aangetekend en dat kan in veel gevallen zinvol zijn omdat men bij toekenning van het beroep (wat niet noodzakelijkerwijze gepaard gaat met overdracht van de domeinnaam, want daarvoor moet men een geldige merkclaim hebben) een bedrag van USD 220 terugkrijgt, hetgeen niet wordt vermeld in het artikel.4. valse merkclaims zullen door Afilias zelf ook aangevochten worden, dit wordt niet gemeld in het artikel. Wij hebben zelf ook al enkele honderden valse merkclaims aangetroffen. Als Afilias geen actie onderneemt, zal het zijn geloofwaardigheid verliezen.5. het probleem is ontstaan omdat de merkclaim op geen enkele wijze bij registratie wordt gecontroleerd; zelfs niet of de datum wel juist is. Euromarks zal voor een aantal klanten zonder en met merkrecht acties ondernemen tegen domeinnaammakelaars, die op professionale wijze honderden .info's hebben geregistreerd, soms met valse merkclaim. Wij nodigen gedupeerden uit zich bij ons te melden, of een advies te vragen over de haalbaarheid van een beroep. Dick Elbersewww.euromarks.nl

Bas de Witte

Via speednames 3 domeinnamen proberen te reserveren. art.info, history.info, kunst.info, door middel van voorregistratie. Deze drie namen waren reeds gereserveerd. Overigens heb ik geen problemen met speednames.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond