Deel dit artikel
-

Mozilla niet gelukkig met keuze Chromium voor Microsoft Edge

Mozilla, de non-profitorganisatie achter de Firefox browser, zegt niet gelukkig te zijn met de keuze van Microsoft om Googles Chromium als basis van zijn Edge browser te gebruiken. Mozilla spreekt over een ‘monopolie’.

Na geruchten eerder deze week, maakte Microsoft gisteren bekend dat het vanaf volgend jaar Googles Chromium als uitgangspunt neemt voor zijn Edge browser. De Edge browser draait momenteel op Windows 10, iOS en Android. De Windows versie is nu nog gebaseerd op de eigen HTML-renderengine. De mobiele versie van Edge maakte al gebruik van Chromium.

Met de overstap op Chromium kan de browser ook draaien op oudere Windows versies (7 en 8.1) en zelfs terugkeren naar macOS. Het is jaren geleden dat Microsoft een browser (Internet Explorer) voor macOS ontwikkelde.

De keuze voor Chromium is ingegeven door de behoefte om meer (web)compatibiliteit te bieden en minder fragmentatie voor ontwikkelaars. Maar ook moet Edge populairder worden. Sinds de introductie van Edge in 2015 heeft de browser nauwelijks marktaandeel verworven.

Microsoft wil ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Chromium, dat open source is. Voor eindgebruikers zal er niet veel veranderen. De Edge browser blijft waarschijnlijk dezelfde functies behouden.

Mozilla CEO Chris Beard is echter minder te spreken over de keuze voor Chromium. Dit omdat de meeste andere populaire browsers al gebaseerd zijn op Chromium: van Opera tot Vivaldi en niet te vergeten Google Chrome.

Beard vreest dat ontwikkelaars zich straks volledig op Chromium gaan richten en bijvoorbeeld Firefox (met Gecko als basis) links laten liggen. ‘We concurreren met Google omdat het gezond is voor het internet en het onlineleven afhankelijk is van keuze en rivaliteit.’

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Larry Brin - Google

Hmm, nu heb ik op dit vlak straks ook weer allerlei monopolie rechtszaken tegen me lopen, gewoon omdat ik een goed product ontwikkel dat zelfs een van mijn grootste concurrenten, Microsoft, wil gebruiken…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond