Deel dit artikel
-

MWC 2012: Clouddiensten nopen operators tot nieuwe abonnementen

Clouddiensten zijn het middel waarmee mobiele aanbieders klanten kunnen terugwinnen die ze aan internetbedrijven zijn verloren. Telecombedrijven vinden dat ze betere service en privacy kunnen leveren dan internetpartijen. Er komen nieuwe soorten abonnementen.

“Internetbedrijven worden een steeds grotere schakel in de keten van de mobiele industrie. Zo’n positie is niet houdbaar. Met clouddiensten kunnen wij onze rol als operators in die waardeketen weer vergroten.”

De bestuursvoorzitter van Deutsche Telekom René Obermann gaf daarnet op het Mobile World Congress in Barcelona zijn visie op de toekomst voor de branche.

Meerdere levels van connectiviteit

“We zijn niet de domme pijpjes die data transporteren. Die tijd is voorbij. Omdat steeds meer bedrijven en consumenten clouddiensten gebruiken, gaan ze ook eisen stellen aan de kwaliteit daarvan. En wij zijn de enigen die de kwaliteit van het netwerk en de dienstverlening kunnen garanderen.”

ABN AMRO verwacht, dat in Nederland alleen al het zakelijk gebruik van clouddiensten, variërend van Google Apps tot bijvoorbeeld Salesforce, dit jaar verdubbelt tot veertig procent.

Cisco verwacht dat de markt voor clouddiensten volgend jaar 58 miljard dollar groot is.

Naarmate consumenten en bedrijven afhankelijker worden van dit soort gehoste diensten groeien ook de eisen aan dat soort diensten. Gebruikers willen privacy, veilige en snelle verbindingen en overal online kunnen zijn. Dat soort zaken kunnen de over the top-spelers (internetbedrijven) niet bieden, operators wel.

Obermann: “Er komt meer traffic management en verschillende service levels in connectiviteit.”

Die uitspraak wijst erop dat er nieuwe soorten data-abonnementen zullen komen. Gamers en gebruikers van tweeweg live videostreams stellen bijvoorbeeld hogere eisen aan latency en bandbreedte dan iemand die aan tekstverwerking doet of een mailtje schrijft. Er komen vermoedelijk abonnementen die bij de verschillende gebruikspatronen passen.

De Duitse topman verwacht, dat de MKB-markt nog sterk zal groeien met het gebruik van clouddiensten.

“Clouddiensten zorgen ervoor dat kapitaalkosten veranderen in operationele kosten en dus beter beheersbaar zijn.” Bedrijven hoeven geen aparte hardware en software aan te schaffen om nieuwe applicaties te gaan gebruiken. Die kunnen ze simpelweg in de cloud huren.

Operator als schoenendoos

NEC is een van de leveranciers die op de expo in Barcelona laat zien hoe operators een prominentere rol kunnen innemen met clouddiensten. Het bedrijf verkoopt middleware waarmee consumenten hun documenten, foto’s en video’s real time kunnen backup’en bij hun telecombedrijf. De dienst heeft trekken van Apples iCloud.

Telecombedrijven kunnen de software met hun eigen merkbeeld aanbieden. Verscheidene telecombedrijven in Europa en Azië zouden dit al gebruiken. De clients voor desktop en mobiel zien er zo uit:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond