Deel dit artikel
-

“Nederland derde in breedband”

update In vergelijking met enkele Europese landen heeft Nederland de derde positie gekeken naar aantal gebruikers van breedband internet. Engeland loopt nog ver achter, de doelstelling van de regering om binnen enkele jaren de koppositie in te nemen komt daarom nogal "absurd" over. Dit zegt Nielsen//NetRatings.

Nielsen//NetRatings deed onderzoek in Duitsland, Zweden, Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië en Engeland onderzocht. Het onderzoeksbureau onderscheidt drie typen internetters: gebruikers van een 56k modem, kabelinternetters en degenen die gebruik maken van een snelle verbinding via de telefoonlijn, zoals ISDN en ADSL.

Duitsland loopt voorop, gekeken naar het aantal internetters dat een snelle verbinding. 45 procent heeft er een verbinding via de kabel of telefoon, gevolgd door Zweden (43 procent), Nederland (42) en Spanje (25). Op de laatste plaats eindigt het Verenigd Koninkrijk met slechts elf procent gebruikers van snel internet.

Nielsen//NetRatings zegt dat vorig jaar vijf procent van de internetters in het Verenigd Koninkrijk gebruik maakte van snel internet. Sindsdien zijn er doelstellingen geformuleerd door de overheid en heeft British Telecom sterk ingezet op het leveren van breedband. Het rumoer om dit alles steekt nogal schril af tegen de cijfers, aldus het onderzoeksbureau.

"We zien een vooruitgang, maar niet een sterke vooruitgang", aldus Tom Ewing, internet analist bij Nielsen//NetRating. "Breedband groeit in Engeland, maar de doelstelling van de overheid om de leider van de G7 (grootste geïndustrialiseerde landen, JH) te worden rond 2005 is absurd als je het afzet tegenover de huidige groeicijfers. We zagen deze zomer veel agressieve marketing rond breedband, en er zijn signalen dat meer mensen overstappen naar breedband, maar er is meer voor nodig dan alleen reclame om in te lopen op landen als Duitsland."

ISDN is in Nederland goed voor 561 duizend unieke gebruikers, aldus cijfers van Nielsen//NetRatings verstrekt aan Emerce, grofweg een kwart van het totale aantal mensen dat in de categorisering van het onderzoeksbureau de beschikking heeft over snel internet.

Volgens het onderzoeksbureau is de verdeling nu als volgt, gekeken over de jaartallen 2001 en 2002:

20012002
Modem 14.4K12081
Modem28.8/33.3K647555
Modem 56K2.3922.662
ISDN475561
LAN22116
Kabelmodem512805
DSL49115
Overig snel internet238453

(Unieke gebruikers, maal duizend)

Langer online
Gekeken naar de hoeveelheid tijd die in juli vorig jaar en juli dit jaar online is doorgebracht, blijkt dat er nu ongeveer evenveel tijd wordt besteed aan surfen, mailen en chatten als vorig jaar. Wat uit ander onderzoek al naar voren kwam wordt wederom zichtbaar: breedband internetters zijn aanzienlijk langer online. Iemand met een kabelmodem brengt nu gemiddeld 16 uur online door, iemand met een DSL verbinding 21 uur, terwijl iemand met een 56K modem 5 uur online besteed.

Deel dit bericht

4 Reacties

ad@nee.com

ISDN een snelle verbinding via de telefoonlijn? Wordt ISDN gezien als breedband?

Krijn Schuurman

De indeling in type internetters is inderdaad merkwaardig door te kiezen voor 56k modem, kabel en adsl/isdn. Deze indeling heeft niets te maken met de snelheid, maar houdt ook geen rekening met het wel of niet always-on zijn van de verbinding. Beter was dan ook geweest 56k en isdn enerzijds te vergelijken met kabel en adsl anderzijds.

Error

ADSL en kabel zijn, in de vorm waarin ze in Nederland aan gewone consumenten worden aangeboden, al geen breedband, laat staan ISDN. Afgezien van kommaneukerij over hoeveel Mbit wel of niet breedband is (ik dacht dat we het inmiddels internationaal redelijk eens waren over minimaal 10?), valt dat af te lezen aan het gebruik van deze aansluitingen. Behalve misschien het downloaden van divx-jes doen mensen weinig anders met hun 'breedband' verbindingen dan dat ze ervoor deden, alleen meer. En dat vooral vanwege de flat-rate always-on, niet vanwege de bandbreedte. (Overigens gaat in de meeste gevallen ook het downloaden van divx-jes niet bijster snel, en dus is ook daar 'always-on' een belangrijker voordeel van dan bandbreedte). Je kan daar uit twee conclusies trekken: of er is geen behoefte aan breedband, of het is er gewoon niet. Prietpraat over gebrek aan breedbandcontent is onzin. Als de bandbreedte er is komt het gebruik vanzelf wel. Op dat gebied wordt de ontwikkeling overigens flink afgeremd door de wijze waarop kabel en adsl momenteel worden aangeboden, waardoor deze aansluitingen uberhaupt niet geschikt zijn om bottom-up aan de aanbodzijde te werken. Blijkbaar is men eventjes vergeten hoe 'smalband' internet groot is geworden.

Joris Linssen

Ad – In de originele {publicatie; http://www.nielsennetratings.com/pr/pr_020909_uk.pdf } wordt inderdaad ISDN en DSL als breedband aangemerkt. Analoge en kabelmodems niet. Op zijn minst een opmerkelijke indeling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond