Deel dit artikel
-

Nederlander zet volgende stap met alternatieve browser Pale Moon

De in Roosendaal geboren Nederlander M.C. Straver, tegenwoordig woonachtig in Zweden, heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn alternatieve open source webbrowser Pale Moon. Voor het eerst wordt daarin een eigen ‘rendering engine’ Goanna gebruikt.

Aan alternatieve browsers heeft het nooit ontbroken, maar buiten Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome en Opera is er geen enkele ontwikkelaar in geslaagd om substantieel marktaandeel te veroveren. Veel alternatieve browsers wijken slechts in uiterlijk af van het origineel.

Zo niet Pale Moon. Deze open source browser, vooralsnog alleen beschikbaar voor Windows en Linux, trok enkele jaren terug de aandacht als een stabiele 64-bit variant van Firefox. Op dat moment waren er alleen 32-bit versies van Firefox.

Straver was vooral geïnteresseerd in beveiliging en snelheid. Daarom werden uit de zogenoemde Gecko-engine van Firefox allerlei functies gesloopt, zoals ouderlijk toezicht en WebRTC en stond de PDF-lezer van Firefox standaard uitgeschakeld. Qua uiterlijk verschilt de browser weinig van Firefox en ook diverse add ons werken.

Nog wel, want Straver alias Moonchild waarschuwt dat de nieuwe (zelf ontwikkelde) Goanna engine wel eens voor afwijkingen kan zorgen. Er zijn inmiddels zoveel wijzigingen aangebracht dat Straver onderscheid wil maken tussen Gecko en Goanna. Niet alleen de engine is verbeterd: de ondersteuning voor grafische bestanden is wederom uitgebreid. Dat geldt ook voor de beveiliging.

Hoeveel gebruikers Pale Moon heeft is niet bekend. In de browserstatistieken komt de browser niet boven de anderen uit. De categorie overige heeft een marktaandeel van 0,16 procent.

Straver ontwikkelde ook nog een Androidversie, maar heeft die weer laten vallen.

Deel dit bericht

1 Reactie

izri

Laat me niet lachen joh. Een nederlander die iets uitvindt.
Op welke planeet leef je?
Je hebt geen idee wie Pale Moon heeft uitgevonden.
En de nederlandse taal voor Pale Moon is zo een beetje het laatste wat ze toevoegen aan een browser die een ”nederlander” heeft uitgevonden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond