Deel dit artikel
-

Nederlanders bang voor grote internetaanval

Binnen twee jaar komt er een aanval op internet die de samenleving ontregelt. Dit zegt een kwart van de Nederlanders in een onderzoek van de stichting Centerdata in opdracht van de Safe Internet Foundation.

De Tilburgse stichting Centerdata peilde 2085 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar hoe zei tegen het internetgebruik aankijken. "We hebben dit onderzoek laten doen naar Amerikaans voorbeeld om het vertrouwen in internet te peilen", legt Maurijn Keulen van de SIF uit.

De vraag of terroristen of andere onverlaten internet kunnen misbruiken om de elektriciteitsvoorziening, het betalingsstelsel, transportstelsel of grote ondernemingen kunnen ontregelen, werd door 88 procent van de ondervraagden met 'ja' beantwoord.

Een kwart van hen die dat gevaar ziet, voorziet zelfs binnen twee jaar een internetaanval die de samenleving ontregelt. De uitslag is voor Keulen niet verrassend. "Veel mensen denken schijnbaar 'als een virusmaker het kan, kan een terrorist het ook'."

Om het vertrouwen van de mensen te vergroten, moet er volgens Keulen meer voorlichting worden gegeven. "Oplossingen van internetaanbieders, zoals virusfilters, kunnen enige soelaas bieden, maar misschien komt er ooit nog regulering door de overheid. Het vertrouwen van de internetgebruikers kan men echter beter vergroten door meer voorlichting."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond