Deel dit artikel
-

Nederlands techfonds harkt 150 miljoen binnen

De economische omstandigheden lijken weinig invloed te hebben op Prime Technology Ventures (PTV). Het Nederlandse technologiefonds wist 150 miljoen euro op te halen bij investeerders.

Het fonds waarvoor 150 miljoen euro is opgehaald, PTV III, richt zich op technologieondernemingen in Noordwest Europa die zich specialiseren in internet, mobiele telecommunicatie en innovatieve soft- en hardware. Vanuit vestigingen in Amsterdam en Cambridge wordt door PTV in totaal bijna 300 miljoen euro beheerd.

Onder meer Philips investeert in het fonds, PTV III. Op zijn beurt investeerde PTV het afgelopen jaar in vijf jonge technologiebedrijven van Philips. Het team van partners bij PTV is uitgebreid met de aanstelling van Jelto Kromwijk Smits, voorheen hoofd van de Philips Technology Incubator. De oprichter van PTV, Sake Bosch, kaart aan dat de strategische positie is verbeterd, deels door de relatie met Philips.  

Het ophalen van dit bedrag in tijden waarin banken terughoudend zijn met het uitlenen van geld, wijt Bosch aan het ‘goede rendement dat PTV na het instorten van de technologie-bubbel heeft geleverd aan de investeerders’.

Roel de Hoop van PTV, was eind vorig jaar pessimistisch over de markt. Hij liet toen aan deze uitgave weten dat de durfinvesteerder alerter was op de bedrijven in de portfolio: "We zijn nagegaan voor hoe lang ze nog geld in de kas hebben. Negen maanden? Dan maak ik me zorgen. Nog voor zes maanden? Dan maak ik me grote zorgen."

Na een investering wil PTV dat de waarde binnen een periode van 5 à 7 jaar met een factor tien is gegroeid. "Dat lukt vaak niet, maar dat is wel het streven."

Het investeringsfonds nam vorig jaar onder meer een minderheidsbelang in eBuddy voor 6,5 miljoen. Ook Greetz wist ooit de aandacht van PTV te trekken.

In 2000 waren er in Nederland zo’n vijftien fondsen actief in de it-sector, momenteel zijn dat er slechts vier, waaronder PTV.

Bron foto: annia316 (CC)

Deel dit bericht

1 Reacties

Peter de Vries

Dit is de tijd dat de "mannen" zich onderscheiden en de echte kwaliteit boven komt drijven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond