Deel dit artikel
-

Nederlandse investeerders zeer pessimistisch over 2009

“Ik denk dat de algemene economie er in 2009 zeer, zeer slecht uitziet. Voor de eerste twee kwartalen verwacht ik een tsunami aan faillissementen”, aldus Martijn Hamann van investeringsfonds Endeit. Hij krijgt niets dan bijval van collega-investeerders.

De investeerder van Joop van den Ende en Hubert Deitmers voorziet een slecht begin van aankomende jaar, maar denkt dat dat de internetbranche alleen maar beter zal maken. Hamann: "De traditionele economie stort nu zo hard in dat de interneteconomie alleen dat niet op kan vangen".

‘We zijn pas op de helft’

Dat zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst van netwerkorganisatie IPAN. De bijeenkomst bij de Westergasfabriek te Amsterdam ging over investeerders en het investeringsklimaat.

(v.l.n.r. Kees Zegers, Martijn Hamann, Floris van Alkemade, Roel de Hoop en Jorg van Gent)
"Macro-economisch verwachten wij een stagflatie. Waarom zou je nu dan investeren? De beurskoersen zijn met 50 procent gedaald. Ik denk dat we nog maar halverwege zijn". Zo klonk de gitzwarte toekomstvisie van het bedrijf dat afgelopen 2,5 jaar belangen in 14 ondernemingen nam.

Het fonds van Van den Ende en Deitmers (Endeit), 150 miljoen euro groot, investeert overwegend in bedrijven met een internationale focus. Hamann signaleert daarbij dat er maar weinig Nederlandse bedrijven in de internet- en media-industrie zijn bij wie internationaal denken in het DNA zit. "Nederlanders denken te klein wat pan-Europees ondernemen aangaat".

Collega-investeerders onderschrijven Hamanns stelling dat de economie er verre van rooskleurig voor staat.

Tijd voor snelle kleine buy outs

Floris van Alkemade van Solid Ventures: "Het financieel klimaat voor snelle groeiers is anders nu. Ze merken duidelijk dat de kraan met kredieten dicht zit. Dat is moeilijk voor wie met voorfinancieringen werkt. Aan de andere kant: je zult zien dat in deze tijden de échte ondernemer opstaat. Hij gebruikt en ‘misbruikt’ de markt om te groeien. In deze tijd kun je snel kleine buy outs doen".

Van Alkemade heeft ook kritiek op ondernemers die aankloppen voor financiering: "Weinigen kunnen moeilijk aan ons uitleggen wat hun waardepropositie is: wat maken ze voor wie? Dat kunnen ze niet in Jip en Janneke-taal zeggen".

Roel de Hoop van Prime Technology Ventures, wiens fonds 150 miljoen euro bevat, ziet ook de vaart uit de markt raken. "Het zeurt al een jaar. De markt is terughoudend. De crisis die ons nu raakt, zorgt ervoor dat we extra focussen. Bij ons portfolio zijn we nagegaan voor hoe lang ze nog geld in de kas hebben. Negen maanden? Dan maak ik me zorgen. Nog voor zes maanden? Dan maak ik me grote zorgen".

Per jaar: 1.000 plannen, 25 participaties

"We zien jaarlijks tussen de 600 en 700 bedrijfsplannen. PTV is 10 jaar oud en we investeren jaarlijks gemiddeld in 5 bedrijven", onlangs nog in 7 jonge Philips-bedrijven. "Vergeleken bij bijvoorbeeld banken hebben wij het duurste geld. Je bent een deel van je aandelen kwijt. Daar staat tegenover dat je onze expertise en ervaring voor terug krijgt".

De Hoop, die eind jaren negentig webwinkel Hot Orange oprichtte, schat dat er jaarlijks 1.000 verschillende bedrijfsplannen worden ingediend bij durfinvesteerders. "Daarvan worden er ongeveer 25 gefinancierd. Na een investering willen we binnen een periode van 5 à 7 jaar dat de waarde daarvan met een factor tien is gegroeid. Dat lukt vaak niet, maar dat is wel het streven".

Ondernemer Nils Rooijmans hoorde de toespraken tijdens de IPAN-bijeenkomst kritisch aan. "Juist in deze tijd moeten investeerders laten zien dat ze risico durven nemen en in ondernemers vertrouwen. Maar door een stap opzij te doen en níet te investeren in deze tijd zetten ze zichzelf buitenspel".

Foto: Guido van Nispen (1, 2) (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Karel Kolb

Voor wie toch nog een gokje wil wagen op de geldmarkt: lees de tips die ik gisteravond hoorde http://babl.nl/burl/6b Mooi artikel Erwin!

NilsR

fraai overzicht Erwin. Voel me geroepen mijn woorden te onderbouwen, dus… beste investeerders, juist in deze tijden kun je laten zien dat jullie goed zijn in jullie vak, en je onderscheiden van je concurrenten, door niet de makkelijke weg te kiezen en alleen te investeren in bedrijven waar de motor al (bijna) draait. Iemand die goed is in het beheren van "risicokapitaal" onderscheidt zich nu door juist een stapje naar voren te doen. Minder concurrenten, betere onderhandelingspositie en als je het vak goed verstaat beter rendement op langere termijn!  Maargoed, wij ondernemers hebben dat geld gelukkig niet nodig want… beste mede ondernemers, juist in deze tijden kunnen we ook starten _zonder_ geld! Ga maar na. Veel van het geld wat je op zou halen bij een investeerder zou je waarschijnlijk investeren in het bouwen of marketen van een product/dienst. Laten nou net de bouwers en mediapartijen in deze tijden ook een overschot aan resources/inventory in huis hebben… 

John Welzen

Helaas lezen we ook altijd hetzelfde in deze tijden. Het typisch Hollandse kuddegedrag van mensen die vergeten hoe ze zelf ooit zijn begonnen. Als de investeerders merken dat het even niet meer het snel ophalen van rendementen is, komen hun tips voor de echte ondernemers. Nee, heren waar zijn de echte investeerders? Investeerders die juist nu zien dat er fantastische bedrijven zijn zoals Chatkantoor, dat aan de vooravond staat om met een schitterend programma voor webcasting, webcollaboration en videoconference geheel Europa te veroveren. Juist nu moet de echte investeerder opstaan die niet alleen in gouden tijden zijn rendement wil maken, maar net als de ondernemer ook een barre winter doorstaat. Ik daag al die ondernemers uit om eens met mij mee te denken en de kostenbesparende en innovatieve internationale oplossingen van Chatkantoor tegen het licht te houden als het gaat om mee te doen met een onderneming die juist baat heeft bij kostenbesparend denken en doen. Ik onderschrijf de woorden van Niels dat de echte investeerder zich nu moet laten gelden en niet moet plaatsnemen in de grote kudde die weer op de gouden tijden wacht. Slechts deze investeerders zullen rijkelijk beloond worden. Troost u met de gedachten dat het ook prima zonder investeerders gaat, helaas is dan het ontwikkeltempo dan iets lager. Maar goed dat zij zo. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst heren investeerders….. Uw toekomst begint nu, met investeren in deze tijd. Zo niet dan bedank uw Bank met de verworven rente van uw vermogen.

SaFe

Het valt me altijd tegen hoeveel VC's cyclisch denken…in goede tijden stappen ze tegen (te?) hoge waarderingen in, en als de markt dan eindelijk interessant wordt om tegen interessante condities te participeren gaat alles op slot. Juist nu kunnen startende ondernemingen die lean en mean opereren met een goed business model voor lange tijd gefund worden.  

Yanoes

Dit soort artikelen draagt juist alleen maar bij aan het pessimisme. Schouders eronder en vooral dit soort prietpraat vermijden. Heeft geen zin en dient geen enkel Doel. Wat heb je nu bereikt met dit artikel? O ja ik heb het gelezen en me erover op gewonden. Heb je toch een doel bereikt!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond