Deel dit artikel
-

Nederlandse Kansspelautoriteit haalt bezem door online gokreclame

De Nederlandse Kansspelautoriteit verscherpt opnieuw haar aanpak van reclame op internet voor kansspelen zonder vergunning. In de afgelopen periode heeft de autoriteit tientallen reclamemakers aangepakt.

De Kansspelautoriteit pakt niet alleen aanbieders van illegale kansspelen op afstand aan, maar ook de bevorderaars van kansspelen, zoals internetaanbieders, betaaldienstverleners, leveranciers van kansspelsoftware en appwinkels.

Reclame is uitsluitend toegestaan voor kansspelen van aanbieders die hiervoor een vergunning hebben van de Kansspelautoriteit. Dat zijn er nog maar heel weinig, aangezien de nieuwe wet op de kansspelen nog niet is aangenomen. Eerder sloot de Kansspelautoriteit al een convenant met adverteerders en mediapartners om reclame voor goksites te bestrijden.

De Kansspelautoriteit heeft de afgelopen tijd 1455 ontvangen meldingen onderzocht. Die hadden betrekking op 857 domeinnamen van websitehouders. Van deze meldingen gingen er 689 over reclame.

De toezichthouder nam 17 veelal Nederlandstalige websites in onderzoek waarop reclame werd gemaakt voor beboete partijen en verzond dertien informatievorderingen.

Uit de vorderingen bleek dat enkele reclamemakers meerdere domeinnamen hadden geregistreerd. In één geval ging het zelfs om 259 domeinnamen. In een ander geval bleek de betrokken onderneming 120 websites eindigend op .info, .biz, .com of .net op zijn naam te hebben staan.

In drie gevallen was de vordering voor de websitehouder aanleiding om de reclame volledig te staken en in een geval om geen informatie meer te bieden op de website. In vier gevallen bleek de reclame voor de gesanctioneerde partijen te zijn verwijderd.

Voor een bepaalde website moest de Kansspelautoriteit een definitieve last onder dwangsom uitbrengen. Deze leidde alsnog tot aanpassing van het aanbod: de betrokken website is niet langer bereikbaar. Andere websites van dezelfde aanbieder zijn echter nog online.

De Kansspelautoriteit zet de aanpak van deze websites voort. Ook zal de Kansspelautoriteit acties als deze de komende tijd blijven herhalen.

De Kansspelautoriteit ziet overigens uit naar de verdere behandeling door de Eerste Kamer van het wetsvoorstel Kansspelen Op Afstand (KOA). Dit wetsvoorstel wil onder strikte voorwaarden kansspelen online toestaan die beschikken over een vergunning.

Deel dit bericht

1 Reactie

Sceptisch

Het valt allemaal wel mee met die aanpak. Een keer Googlen en je ziet honderden aanbieders:
https://www.google.nl/search?&sclient=psy-ab&site=&source=hp&btnG=Zoeken&q=online+casino

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond