Deel dit artikel
-

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen houden vast aan papieren tickets

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen blijven voorlopig vasthouden aan papieren tickets. American Airlines, de grootste carrier van de VS, maakte woensdag bekend binnen achttien maanden alleen nog maar elektronische tickets te verkopen. Alleen KLM is bezig met e-tickets, dochter Martinair en Transavia moeten er helemaal niks van hebben.

De maatregel van American Airlines geldt vanaf maart volgend jaar voor alle binnenlandse vluchten. Per december 2003 is het ook op internationale vluchten van toepassing. Om klanten te prikkelen sneller over te stappen naar e-tickets verhoogt American Airlines de toeslag op papieren vliegtickets van tien naar twintig dollar per stuk.

De maatschappij wil met e-tickets flink kosten besparen. "De maatregel is riskant, maar noodzakelijk", zei een woordvoerder van American Airlines tegenover The Wall Street Journal. Momenteel is al 67 procent van de tickets die de maatschappij uitgeeft elektronisch.

In Nederland is alleen KLM bezig met e-tickets. Die zijn beschikbaar via de normale boekingskanalen, dus niet alleen online, maar ook bijvoorbeeld via reisbureau's. De maatschappij nam een geslaagde e-ticket proef met corporate klanten als Philips en reisorganisatie Rosenbluth International.

Sinds begin april brengt KLM e-tickets uit. Voorlopig is dit beperkt tot reizen van KLM en partners vanaf Schiphol naar 37 bestemmingen. De maatschappij wil dit gestaag uitbreiden en kijken of dat "voldoende marktacceptatie oplevert".

"We willen niet volledig stoppen met papieren tickets, maar wel aan het eind van 2003 op alle bestemmingen van het KLM-Northwest-netwerk e-tickets aan kunnen bieden", zo legt een woordvoerder uit. KLM gaat volgens hem het gebruik van e-tickets stimuleren met incentives, zoals het toekennen van extra vliegpunten voor wie een elektronisch ticket aanschaft.

Transavia (voor 80 procent eigendom van KLM) en (100 procents-) KLM-dochter Martinair zien echter niks in e-tickets. "Onze doelgroep zit hier helemaal niet op te wachten", aldus een Martinair -woordvoerder. "We doen dat niet en hebben geen plannen in die richting."

De Martinair-woordvoerder meent dat e-tickets alleen geschikt zijn voor "zakelijke klanten en frequent flyers, mensen die veel vliegen of snel een ticket nodig hebben." Hij acht het niet lonend te investeren in een e-ticket-systeem. Transavia meldt alleen met papieren tickets te werken, ook bij haar budget-dochter Basiq Air.

In ons land werkt alleen het Britse EasyJet volledig met e-tickets. Bij e-ticketing kunnen klanten hun ticket reserveren per telefoon, online en soms via een reisagent. Een vluchtnummer en paspoort zijn voldoende om aan de balie een boarding-kaart te krijgen. Behalve kostenvoordelen voor de luchtvaartmaatschappijen, verlost het passagiers van de zorg dat het ticket kwijtraakt of wordt gestolen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Jonathan Marks

Can't use e-tickets on the train! KLM offers free transport to and from Schiphol via NS if you have a paper ticket. They have to sort that one out first.

Howard van der Burgt

Volgens mij gaat de redenatie van Martinair en Transavia niet op. Ik, en velen met mij, vliegen weinig en zeker niet zakelijk maar ik zit ook niet vaak in een hotel oid. Als ik het doe dan gebeurt het online en zelfs vaker dan vroeger omdat de 'verlokkende' aanbiedingen veel makkelijker en sneller te vinden zijn. Ondanks de ogenschijnlijke malaise in de ICT sector zal het fenomeen Internet alleen maar groeien en bedrijven met visie zorgen dat ze daar bij zijn. Stilstand is achteruitgang, nu meer dan ooit en je hoeft er heus geen bergen geld voor te investeren.

Klaas v/d Wal

Since 13 June it's possible to use a KLM e-ticket for free railway transport, view {this; http://nl.corporate.klm.com/news/newsitems/File_51120020613162813.asp }.

Klaas v/d Wal

Ben in Juni 2001 met Sabena (Such A Brilliant Experience Never Again) naar Athene gevlogen, met gebruikmaking van een E-ticket. Beviel prima: niet eerst nog op Schiphol bij een balie in de rij moeten staan om je ticket op te halen (ik had pas twee dagen van tevoren geboekt, dus thuissturen van papieren ticket had sowieso niet meer gekund.). Gewoon meteen naar de incheckbalie. Nog een voordeel: ik kon bij het boeken van het E-ticket al opgeven dat ik een raamplaats wou. Dit tot verrassing van de dame bij de incheckbalie: 'he, krijg nou wat, uw voorkeur voor een stoel staat al in het systeem' :-) Als ik weer met E-ticket kan vliegen zal ik het zeker niet laten!

gerrit

Welterusten Martinair! Martinair zien echter niks in e-tickets. "Onze doelgroep zit hier helemaal niet op te wachten", aldus een Martinair-woordvoerder. "We doen dat niet en hebben geen plannen in die richting." Met keer op keer tegenvallende (lees verliezen) prestaties van Martinair bedenk ik mij opeens of deze woordvoerder uberhaupt wel weet wat zijn doelgroep wilt, uiteindelijk vliegen ze toch oa. passagiers, jawel echte mensen, die waarschijnlijk wel weten wat zij willen. Geen gedoe meer om onnodig in nog een extra rij op Schiphol (of bij het plaatselijke reisburo) te gaan staan om alle onzinnige papieren op te halen. Dat e-tickets iets is waar de zakelijke, frequente reiziger uitsluitend behoefte aan heeft overtuigd wederom van de incompetentie van deze woordvoerder en Martinair om hun uiteindelijke klant te willen begrijpen en te leren kennen. Vele maatschappijen, ik zal geen voorbeelden noemen, vliegen namelijk net als Martinair, vele vakantiegangers en zijn volledig e-ticket gestructureerd. En succesvol (lees zeer winstgevend). Daarom nogmaals: Martinair welterusten of veel beterschap gewenst.

Mark v/d Heijden

Nu begrijp ik «t. Ik vroeg mij toch elke keer af waarom die managers in die toch tamelijk grote bedrijven steeds maar weer ontslagen werden. Kijk toch«s de N.S. gaat in 2004 beginnen met… Misschien moet daar ook «s wat nieuw spul in. Koffieleuters!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond