Deel dit artikel
-

Nederlandse media openen klokkenluiderssite

Vijftien landelijke traditionele media openen een site waar klokkenluiders geheel anoniem documenten kunnen lekken naar redacties van keuze.

Kleine misstanden maar het liefst grote schandalen hopen de oprichters van Publeaks.nl aan het licht te brengen met hun beveiligde uploadsite.

Publeaks is een site waar (op basis van TOR- en Deaddroptechnologie) via beveiligde verbindingen anoniem documenten kunnen worden gelekt. Enkele A4’tjes tot complete dossiers. Qua opzet is het systeem een kopie van het Amerikaanse Strongbox, dat in mei door de New Yorker werd opgericht.

De deelnemende media achter Publeaks zijn onder meer RTL, NOS, FD, Nieuwsuur en NRC Handelsblad. De betrokken online media zijn NU.nl en De Correspondent, al bestaat laatstgenoemde nog niet.

Om de sfeer van betrouwbaarheid te versterken, is een aansprekend bestuur en klinkend comité van aanbeveling ingericht. Enkele leden: Karin Spaink, Christiaan Alberdingk Thijm, Marietje Schaake, Leon Willems en Peter Vandermeersch.

In welke mate dit lekmedium zal worden gebruikt, valt niet vast te stellen. Aan Strongbox zijn, anders dan WikiLeaks en privélekker Edward Snowden, nog geen onthullingen toe te wijzen. Daarnaast zal de gebruikte TOR-technologie zeker de minder digitaal georiënteerde lekker kunnen afschrikken. Een ander aspect is de vraag hoe prominent de deelnemende media de lekplek naar voren zullen blijven brengen in hun uitingen naar het publiek en tipgevers.

Deel dit bericht

4 Reacties

Frits

Nu.nl is geen online medium?

Erwin Boogert

Och, helemaal overheen gekeken. Toegevoegd aan de tekst. Dankjewel.

albert frederiks

daar maak ik gebruik van

Jeffrey Zanoni

ik ook binnenkort

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond