Deel dit artikel
-

Julian Assange: ‘Google is een nachtmerrie’

“Google weet van iedere Android-telefoon wanneer hij gebruikt wordt. Het zijn niet alleen overheden die ons in de gaten houden.” Dat zei Julian Assange via Skype zojuist op South by Southwest Interactive (SXSWi) in Austin, Texas. “Google een nachtmerrie, jullie zijn het product dat wordt verkocht.”

Toch is Assange niet pessimistisch over de mogelijkheden om via internet tegenwicht te bieden. Hij noemde cryptografie, maar verwees ook naar internetactivisten als Glenn Greenwald, Laura Poitras, WikiLeaks’ Sarah Harrison en Tor onderzoeker Jacob Appelbaum.

Politiek activisme via het web is serieus geworden, zegt Assange. “De strijd van Anonymous tegen Scientology in 2008 was nog tamelijk amateuristisch, maar de onthullingen over de NSA hebben deze merendeels onzichtbare organisatie in verlegenheid gebracht.”

En dat is nodig, omdat volgens Assange “we op weg zijn naar een totalitair Utopia, waarin al onze communicatie wordt gemonitord en vastgelegd.”

Assange noemde zijn medestrijders ‘de nieuwe vluchtelingen’. “Geen van allen werkt nog vanuit zijn geboorteland, het merendeel is gevlucht. Gelukkig kunnen ze vanuit andere landen meer doen, zoals Brazilië en Duitsland, landen die zich vaak ook kritisch tegen mogendheden opstellen.”

Zelf verblijft Assange nog steeds in de ambassade van Ecuador in Londen om een zedenzaak in Zweden en vooral om een uitlevering aan de Verenigde Staten te ontlopen.”Het is een beetje als een gevangenis, er is altijd politie buiten. De Britse regering heeft acht miljoen voor de bewaking uitgegeven.”

WikiLeaks komt met nieuwe onthullingen, beloofde Assange. “Ik ga niet zeggen wat of wanneer om te voorkomen dat erop wordt geanticipeerd. We hebben eigenlijk nog maar heel weinig naar buiten gebracht, en wat Edward Snowden heeft onthuld is minder dan één procent. Wij moeten hiermee verder gaan, want voor zijn openbaringen leefden we in een totaal andere wereld. De onthullingen hebben onze ogen geopend, maar het is nog maar het topje van de ijsberg. We zien door de mist de grond maar nauwelijks.”

En ja, hij is van tijd tot tijd ook bang, gaf Assange toe. “Alleen domoren zijn dat niet.” De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) en haar Britse tegenhanger GCHQ hebben WikiLeaks en haar lezers bespioneerd. Het Pentagon eiste dat alle documentatie zou worden vernietigd. “Ik was klaar voor deze strijd, maar zie wel dat anderen van wie ik steun had verwacht, onder de enorme druk zijn bezweken.”

Maandag spreekt Edward Snowden op South by Southwest Interactive (SXSWi). De gevluchte voormalige medewerker van de CIA zal het vooral hebben over wat de techindustrie moet doen om data van miljarden gebruikers te beschermen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Interesto

Zedenzaak, ja aangespannen door vrouwelijke FBI agentes… zet een en ander in een ander daglicht!

ruud list

Valt me wel op dat Assange en Wikileaks niet veel meer in de aandacht zijn van de media. Je zou zeggen dat ook deze wordt gecontroleerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond