Deel dit artikel
-

Nederlandse organisatie verzorgt wereldwijde gedragscode voor e-commerce

Het VN-onderdeel UNCEFACT heeft tijdens een plenaire vergadering op 29 maart een aanbeveling aangenomen over elektronisch zakendoen. De aanbeveling van de commissie voor het vereenvoudigen van handel en elektronisch zakendoen moet verschillende partijen stimuleren om zogenaamde zelfreguleringsinstrumenten te ontwikkelen voor e-commerce. Hierin is een model van het Electronic Commerce Platform Nederland (Ecp.nl) opgenomen.

De zogenaamde Model Gedragscode heeft volgens het Ecp als doel het vertrouwen in de digitale economie te vergroten. In de gedragscode worden aan de hand van drie onderwerpen richtlijnen gegeven voor het elektronisch zakendoen. Onder de koppen betrouwbaarheid, transparantie en vertrouwelijkheid en privacy wordt aangegeven hoe omgegaan moet worden met onder andere elektronische communicatie en handtekeningen, informatieverschaffing en vertrouwelijke informatie. Volgens het Ecp moeten voor het elektronische zakenverkeer dezelfde regels gelden als voor de offline markten. De code is in 1998 al opgesteld. Daarna is hij nog enkele malen aangepast. De versie die nu op de site van het Ecp te vinden is, dateert van november 1999.

De aanbeveling, en daarmee de gedragscode, wordt verspreid onder alle lidstaten van de Verenigde Naties. Vooral landen uit de derde wereld zouden belang hebben bij de gedragsregels. Volgens het Ecp hebben dergelijke landen nog maar weinig ervaring met e-commerce en een grote achterstand in kennis. In de aanbeveling wordt verder gezegd dat lidstaten het ontwikkelen van zelfreguleringsinstrumenten moeten bevorderen.

Het Ecp bestaat sinds 1998. Het is een non-profit kennis- en informatiecentrum voor iedereen die zich bezighoudt met e-commerce. Deelnemers aan het platform komen onder andere uit aanbieders en gebruikers van e-commerce, overheden, intermediaire organisaties en onderwijsinstellingen. Op 1 januari van dit jaar had Ecp.nl 175 deelnemers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond