Deel dit artikel
-

Nederlandse telecom op-een-na concurrerendst

Volgens de Europese telecomautoriteit ECTA is alleen de Britse telecommarkt in Europa concurrerender dan de Nederlandse. Door de goede concurrentie in Nederland hebben gebruikers meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen, zegt staatssecretaris Heemskerk.

Op de Britse na is de telecommunicatiemarkt in Nederland de meest concurrerende van Europa. Dat concluderen onderzoekers van de Europese telecomautoriteit ECTA. Die organisatie voert jaarlijks een onderzoek uit naar het economisch klimaat dat ontstaat naar aanleiding van de regulering van de nationale telecommunicatiemarkten in Europa.

Keuzemogelijkheid

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) is blij met de bevindingen. "Uit het onderzoek blijkt dat Nederland op het gebied van vaste telefonie en breedband internet dankzij goed georganiseerd markttoezicht tot de meest concurrerende markten in Europa behoort", zegt hij. "Daarvan profiteert de consument via meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen."

ECTA stelt ook vast dat Nederland de laagste toetredingsdrempels voor nieuwkomers op de telecommarkt heeft en de beste mogelijkheden voor aanleg en uitbreiding van netwerken. In Nederland zorgt het ministerie van Economische Zaken voor de kaders en de invoering van telecommuniatierichtlijnen.

Toezicht

Telecomwaakhond Opta is verantwoordelijk voor het toezicht op en de effectieve uitvoering van deze richtlijnen. Doel van de regelgeving is het beschermen van de consument en het bevorderen van concurrentie op de telecommunicatiemarkten. Zo maakte de instantie kortgeleden bekend dat telecomconcern KPN onder de loep wordt genomen. Alternatieve aanbieders van zakelijke telefonie en internet zouden nog steeds te veel afhankelijk van KPN.

Deel dit bericht

3 Reacties

Harm Aarts

Goed te horen dat de Nederlandse consument over het algemeen beter af is dan haar Europese medeburgers. Toch vind ik dat de tariefstructuren van veel aanbieders nog voor verheldering vatbaar zijn.  Het vergelijken van abonnementen valt nog niet mee. Sommige aanbieders rekenen per minuut af, andere per seconde maar daar betaal je wel de eerste minuut volledig. Welke bundel is het voordeligste? Zitten je smsjes in je bundel of niet? Bovendien hoe vergelijk je dat dan? Maar hulde aan de Opta en de Nederlandse telecommarkt! We zijn op de goede weg.

Hendrik Rood

ECTA – European Competitive Telecommunications Association http://www.ectaportal.com  Dat is geen telecom autoriteit maar de Europese lobbyvereniging van de concurrerende nieuwe toetreders op de telecommarkten.

Peter Luit

Dat is ook het enige stukje privatisering dat daadwerkelijk gelukt is op basis van concurrentie en dus prijs. Alle overige initiatieven hebben alleen maar geresulteerd in hogere prijzen en eigenlijk nauwelijks echt tastbare concurrentie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond