Deel dit artikel
-

Nest publiceert API’s

Googles maker van domotica Nest publiceert API’s voor zijn thermostaat en rookdetector. Slimme techneuten krijgen hiermee toegang tot de radertjes onder de motorkap en kunnen daarmee hun eigen applicaties bouwen.

Het schijnt dat de API eigenlijk al maanden beschikbaar is, maar dat dat nooit bekend is gemaakt. Nu biedt Nest aan programmeurs formeel de gelegenheid om met zijn hardware aan de slag te gaan.

Nest is sinds enkele weken eigendom van Google nadat de zoekmachine er 3,2 miljard dollar in contanten voor op tafel legde. Dat is twee keer meer dan wat het ooit voor YouTube betaalde. Dit bedrijf ontwikkelt elegant vormgegeven apparatuur voor in huishoudens. Die apparaten komen het best tot hun recht wanneer ze met internet zijn verbonden.

Ontwikkelaars kunnen nu hun eigen publieke en private applicaties gaan maken voor mobieltjes of het vaste web. Een slimmerik zou de bewegingssensor van de thermostaat kunnen gebruiken als digitale waakhond, in de gevallen dat hij zelf niet thuis is. Eén vreemde beweging binnenshuis en de eigenaar zou acuut een berichtje daarover op zijn telefoon kunnen ontvangen.

Google wil Nest in eerste instantie vooral een groter internationaal bereik geven. Meer toestellen verkopen. Met het publiceren van de details van de API’s trekken de bedrijven een technische publiek aan dat, in het gunstige geval, een ecosysteem van toepassingen ontwikkelt dat op zijn beurt aantrekkelijk kan blijken voor de eindconsument.

Waar en met welke snelheid Nest wordt uitgerold en via welke kanalen en welke andere producten het wil uitbrengen is vooralsnog ongewis.

Foto: Jeff Wilcox (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond