Deel dit artikel
-

Netscape 6 gelanceerd op Spring Internet World

'Mijn aandelen zijn vandaag weer veertig punten gestegen.' Een exposant van Spring Internet World haalt opgelucht adem nadat een dag eerder de Nasdaq ruim vijfhonderd punten was getuimeld. Jan Libbenga bericht vanaf de grootste Internetbeurs ter wereld, waar ondermeer versie 6 van de Netscape-browser werd gelanceerd.

De pakweg negenhonderd dot.com bedrijven en 50.000 bezoekers van de Internet vakbeurs in Los Angeles hadden de afgelopen dagen alleen nog maar oog voor de tumultueuze ontwikkelingen op Wall Street. Dat feest vanavond zal nu wel niet meer doorgaan,' was een veelgehoorde grap in de perskamer.

Een bedrijf dat het allemaal al eens heeft meegemaakt is Netscape . Toen de onderneming enkele jaren terug naar de beurs ging, stortten beleggers zich massaal op de aandelen. De koers schoot door het plafond. Uiteindelijk zakte de koers naar een realistisch niveau.

Sinds de overname door America Online is het opmerkelijk stil geweest rond Netscape. Oprichters Jim Clark en Marc Andreessen hebben de onderneming inmiddels verlaten, evenals veel ontwikkelaars van het eerste uur. Netscape leek op sterven na dood.

Maar nu trekt Netscape een enorm reclamebudget uit voor de lancering van zijn nieuwe browser Netscape 6, waarvan deze week een eerste (overigens nogal onstabiele) beta is verschenen. De browser is zelf is nog slechts 5 megabyte groot, voorganger Communicator 4.7 minimaal 12 MB, maar met extra's er bij, waaronder de Java plug in (onder Windows), is het installatieprogramma toch nog altijd zo'n 16 MB.

De browser is gebaseerd op de zogenoemde Gecko kern, waarvan de broncode vrij is. Meest opvallend is een Sidebar, waarin onder meer het berichtenprogramma Instant Messenger, nieuws van CNN en een zoekmotor zijn geintegreerd. Verder kunnen pagina's in bijvoorbeeld Frans of Duits 'on the fly' in het Engels vertaald worden. Netscape is daartoe een samenwerking aangegaan met Alis Technologies. Vanaf Preview Release 2 kan het uiterlijk van browser geheel worden aangepast. Wanneer die zal verschijnen is nog onduidelijk.

Of Netscape zijn enorme achterstand op Microsoft's Internet Explorer kan inhalen is twijfelachtig. Daartoe bevat de browser vergeleken met Internet Explorer net iets te weinig nieuwe mogelijkheden. Ironisch is ook dat moeder America Online Netscape 6 niet in zijn toegangssoftware mag verwerken. 'We zijn gehouden aan het contract met Microsoft,' zegt Barry M. Schuler van AOL. Wel zal de browser een rol gaan vervullen in allerlei
apparaten die PC fabrikant Gateway voor AOL heeft ontwikkeld, van draadloze webtabletten tot iMac achtige Internet computers.

Deel dit bericht

2 Reacties

sjaak

Ik heb netscape 6 er maar eens opgezet is niet slecht voor verzie 1is wel erg kaal verder werkt scollwieltje van de muis (draadloos) hier op nietzo als gezegt word het allemaal verbeterdt loopt ook nog wel vaak vastmaar als dat verbeterdt is is het een rustig makkelijk programma afwachten maar

Berry Veneberg

Leuk dat Netscape weer met een nieuwe browser uitkomt. Maar kan hij wel Engelse homepages vertalen naar Nederlands en andersom? Tja, dat is wel op dit moment een goede zet van meer concurrentie voor Microsoft, die heeft zo'n groot aandeel in softwaremarkt. Je weet het wel he, van Microsoft Explorer, daar werd dat bedrijf zo beroemd van. Dus wie weet kan Netscape veel meer hebben dan Microsoft Explorer en ik wacht graag op de uitgebreidere versie die veel mogelijkheden kan hebben zoals razendsnel pagina's opsporen en meer beveiliging tegen hackers en zo. Zet hem op! Berry

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond