Deel dit artikel
-

Newconomy richt zich op traditonele sector

Investeringsmaatschappij Newconomy is voor negen miljoen euro in handen gekomen van particuliere investeerders onder leiding van Jan Willem van den Dijssel. "Een prikkie", denkt analist Manus Fleskens. Het lijkt erop dat restanten uit de technologiesector voor weinig geld van de hand gaan.

In recent onderzoek van Deloitte & Touche kwam naar voren dat Nederlandse venture capitalists minder negatief zijn over investeringen in de technologiesector. De huidige marktsituatie, met lage waarderingen, biedt goede kansen voor nieuwe investeringen. Het lijkt erop dat Newconomy van dit gegeven heeft kunnen profiteren. Volgens Manus Fleskens, analist bij zakenbank Metzler, heeft Van den Dijssel voor "een prikkie" in één klap een aanzienlijk belang verworven. "Hij heeft een bankschuld van vier miljoen gulden overgenomen in ruil voor 25,5 miljoen aandelen. Die zijn nu zes miljoen waard. Dan nog een convertible erbij en een nieuwe aandelenemissie. Op papier doet hij een goede zet."

Of Newconomy er beter van zal worden, is volgens Fleskens een tweede. "Waar er twee ruilen moet er één huilen. Newconomy wil zich meer op traditionele bedrijven richten, maar misschien is het nu juist wel de goede tijd om de oude lijn vol te houden. Van Dijssel zal het een worst wezen. Hij heeft een goede manier gevonden om een beursgenoteerd vehikel in handen te krijgen."

Wat staat er de komende tijd te gebeuren? De portefeuille van Newconomy is volgens de huidige directie te eenzijdig van samenstelling en kent onvoldoende samenhang. Van den Dijssel zal daarom meer aansluiting zoeken bij bedrijven uit de traditionele sector. Daar staat volgens hem de klantgeorïenteerde internetontwikkeling nog in de kinderschoenen. Newconomy "nieuwe stijl" wil bij deze bedrijven toepasbare e-business mogelijkheden inbouwen.

Hoe snel dit gestalte zal krijgen is een groot vraagteken. Een ingewijde uit venture capital kringen betwijfelt of bedrijven uit de oude economie op externe financiering zitten te wachten. "Het incubator model, waar Newconomy mee begonnen is, werkt ook niet meer", zegt hij. "Daarmee is het zelfs goed fout gegaan bij Newconomy omdat de operationele kosten opliepen". Newconomy zelf geeft aan dat het nieuwe plan sterk afhankelijk is van het herstel van de economie enerzijds, en de koers van Newconomy anderzijds.Het aandeel steeg na de aankondiging van de kapitaalinjectie met ruim vijftig procent naar dertig eurocent. Of een verdere stijging in het verschiet ligt, moet nog blijken.

Geen van de huidige participaties levert Newconomy inkomsten op, waardoor er nog steeds sprake is van ene voortdurende vermindering van de zichtbare intrinsieke waarde. De kostenstructuur van het bedrijf is wel drastisch ingeperkt. In de oude situatie werd maandelijks honderdduizend euro per maand verbrand. Het nieuwe management, inclusief Van den Dijssel, zal zich, wanneer het is aangetreden uitsluitend in aandelen laten betalen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Ward Bekker

Newconomy wil bij bedrijven uit de 'traditionele sector' toepasbare e-business mogelijkheden inbouwen. Dus; als ik het goed begrijp wordt NC een e-business consultancy club. Hoe kan zo'n bedrijf nou adviezen geven? Het verleden heeft toch uitgewezen dat ze alleen maar verstand hebben van geld over de balk smijten? Dat het management zich laat uit betalen in aandelen moet toch een belletje laten rinkelen. Als je vertrouwen heb in de nieuwe richting ga je toch voor een salaris, ook al is dat minimaal.

Frank Braton

Hallo Ward, begrijp je zelf nog wat je zegt? Waar spreekt nou meer vertrouwen uit? Je laten betalen vooraf en maar zien waar het schip strand of je achteraf laten betalen door aandelen te verkopen die zijn gestegen, mede, door je inzet als directielid en vertrouwen in het product. Het is ook nooit goed voor sommigen.

Martijn

Er zitten een paar lichtpuntjes in dit bericht:- een belangrijke bankschuld verdwijnt- er is een nieuwe kapitaalinjectie- en het nieuwe management laat zich betalen in aandelen, waardoor Newconomy zelf nauwelijks nog geld verbrand. Wanneer ook de onderliggende participaties op dezelfde management-leest geschoeid worden, dan droogt de kapitaalbehoefte snel op. En is er zelfs een realistische winstpotentie. Overigens is de internetmarkt erg taai, en hoe optimistisch nieuw management ook is, daar win je voor de participaties op zich geen nieuwe klanten mee.

JUSE

Nog meer briljante ideeen vanuit de Newconomy hoek? Het steeds wisselende beleid moet toch al een indicatie zijn dat ze geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Hier een tip van een wel succesvolle zelfstandige ondernemer: (-l-a-n-g-e-t-e-r-m-i-j-n-)-v-i-s-i-e-!

Ward

Frank, natuurlijk begrijp ik dat je op die manier ook geld verdient, alleen dan op basis van prestatie. Je kunt er misschien ook uit lezen dat ze van plan zijn een leuke beurskoers bij elkaar te praten en dat ze waarschijnlijk toch niet genoeg verwachten om te zetten om een fatsoenlijk salaris te krijgen. Ze wachten gewoon op een leuke koers en cash-en dan 😉 Waarschijnlijk een veel te paranoia idee, maar het zou wel lachen zijn als het echt zo is 😉

Frank Braton

Iedere ondernemer investeert fors in tijd om later de vruchten te plukken, bij managers van midcaps en enterprises is dat niet anders. Zekerheid heb je nooit maar wel een loffelijk streven om het zo te doen, ik lees nergens dat ze de boel willen flessen (kort samengevat wat Ward denkt dat je er ook uit zou kunnen lezen.) De gemiddelde ondernemer en topmanager is optimistisch gestemd en positief van aard. 99% van de reacties in Emerce is dat niet. Zegt dat nu iets over de waarde die je aan een reactie moet toekennen of meer iets over degene die hem geschreven heeft? Deze rubriek valt wel mee en Ward is het volgens mij best wel een beetje met mij eens maar moet je bijvoorbeeld eens lezen bij 'tweederde faillisementen onnodig', daar tref je nou echt de 'creme de la creme' van ondernemend Nederland aan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond