Newconomy verkoopt Net Effect-aandeel terug aan Maronier

Newconomy verkoopt 24 procent van de aandelen Net Effect terug aan directeur Peter Maronier. Hier betaalt hij een onbekend bedrag in contanten voor. Newconomy kwam deze week in het nieuws wegens vermeend geldgebrek. Volgens Newconomy zijn er een aantal bedrijven in het netwerk die in aanmerking komen voor een exit. Die exits zijn broodnodig voor het voortbestaan van de investeerder.
Zonder namen te noemen, zijn er volgens woordvoerder Peerke Anink nog enkele bedrijven die "voldoende grootte en een bepaalde marktpositie" hebben bereikt. Gisteren zei CCO Ruud Smeets nog dat er "geen acute nood bestaat om geld binnen te halen." De verkoop van de aandelen Net Effect zou een rendement van 125 procent opgeleverd hebben.
De penibele financiële situatie van Newconomy werd aan de kaak gesteld door het Financieel Dagblad. Volgens de krant zit de investeerder bijna zonder geld. Verkopen of beursgangen van partnerbedrijven zouden daar verandering in kunnen brengen. Newconomy ontkent niet wat er in de krant verschenen is.
Corné van Zeijl, analist bij Zurich , vindt het opvallend dat de verkoop van Net Effect juist nu gebeurt. Is het een noodgreep? "Dat verwacht ik niet, maar ik krijg er wel een beetje een onderbuikgevoel bij. Maar als je 't aan Newconomy vraagt, zullen ze zeggen dat het bij de strategie hoort."
Andere partijen die al een marktpositie bereikt hebben – en dus eventueel in aanmerking zouden komen om ook een exit te krijgen – zijn Ilse, Pro Active, Advalue en het beursgenoteerde Tie. Momenteel vinden er gesprekken plaats met VNU over de toekomst van Ilse. Newconomy heeft hier nog slechts een klein belang in (verwaterd tot zes procent), zodat de investeerder niet meer de controle heeft over die toekomst. Wel is er op het moment dat VNU het meerderheidsbelang in Ilse kocht, een afspraak gemaakt over een bodemprijs: Bij verkoop krijgt Newconomy een vastgesteld bedrag uitgekeerd voor het belang. Hoe hoog dat bedrag is, is niet bekend.
Een verkoop van Tie komt pas aan de orde als Newconomy echt in geldnood komt. De waardering van dit aandeel wordt per kwartaal vastgesteld, aan de hand van de laagste beurskoers van dat kwartaal. In het vierde kwartaal is dat vier euro, wat een waarde zou opleveren van iets meer dan vier miljoen euro (4 euro maal 1.000.022 aandelen). Ter vergelijking: In het tweede kwartaal was Tie nog ruim het dubbele waard.
In het derde kwartaal kregen Tie en Ricardo een gezamenlijke negatieve herwaardering van 3,1 miljoen euro. Bij een verkoop verdwijnt de negatieve herwaardering van Tie uit de Newconomy-boeken. In 1999 stapte Newconomy in voor 900.000 euro, toen het maximale bedrag dat de investeerder in een onderneming stopte.
Ondanks de opmerking van Ruud Smeets dat er geen acute nood bestaat om geld binnen te halen, is het geld dat met de beursgang werd opgehaald – 75 miljoen euro – er zo goed als helemaal doorheen. Volgens het Financieel Dagblad heeft Newconomy in het derde kwartaal een bankkrediet van twaalf miljoen euro afgesloten, om "de lopende operatie te financieren". In het derde kwartaal kreeg alleen Virtual Industries een investering van een miljoen euro.
Veel bedrijven in het netwerk hebben geen behoefte aan financiering, omdat ze in de afgelopen zes maanden geld ontvingen, zegt Smeets. Wel is Newconomy in gesprek met een paar partijen over verdere financiering. Volgens Smeets gaat het hier echter niet om substantiële bedragen, aangezien er met andere investeerders gewerkt wordt, waarover de investering verdeeld wordt. Woordvoerder Anink benadrukt dat de strategie van Newconomy altijd gericht is geweest op een groep van rond de dertig bedrijven. Nu zijn dat er 32, inclusief de deelnames in het Franse Apollo Invest , de Newcademy en Newconomy Publishing. "Investeringen in nieuwe ondernemingen zijn dus niet aan de orde."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond