Deel dit artikel
-

NFT marktplaats OpenSea weigert apenparodie

Marktplaats voor NFT’s OpenSea verbiedt de handel in PHAYC- en Phunky Ape Yacht Club (of PAYC)-collecties. Dat zijn gespiegelde maar verder identieke versies van dure Bored Ape Yacht Club-avatars.

Bored Ape Yacht Club (of BAYC) NFT’s zijn enkele van de duurste crypto-kunstactiva. Ze worden met een eigendomsverklaring, vastgelegd in de blockchain, verkocht vanaf 217.000 dollar. De aapafbeeldingen zijn niettemin gewoon te kopiëren of te wijzigen.

PAYC en PHAYC hebben de naar rechts gerichte BAYC-avatars naar links gedraaid, mede uit protest tegen wat zij noemen de ‘rijke sukkels die de apenmarkt hebben overgenomen’. De gekopieerde plaatjes worden gratis of tegen een geringe vergoeding aangeboden.

Ironischerwijze hebben beide initiatieven ruzie over wie de authentieke parodie heeft. PHAYC zou ongeveer 1,8 miljoen dollar aan de avatars hebben verdiend.

Er is geen juridisch precedent rond NFT’s. De rechten van de oorspronkelijke apen zijn weliswaar in handen van Yuga Labs, maar ‘transformatief redelijk gebruik’ is niet onrechtmatig.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond