Deel dit artikel
-

Nieuw systeem levert file-info voor alle wegen

Een nieuw systeem levert vanaf november ook file-informatie over andere wegen dan snelwegen. Maker is de nieuwe onderneming ViaContent. Die acht het systeem geschikt voor navigatiesystemen in de auto, PDA's of mobiele telefoons, zoals i-mode.

Bestaande navigatiesystemen maken voor de plattegronden gebruik van statische informatie op cd-rom, soms aangevuld door informatie over files op de snelwegen. Het systeem van ViaContent biedt de reiziger ook informatie over opstoppingen in steden of op toegangswegen naar de snelweg.

Volgens ViaContent – dat weer is opgericht door Vialis , een dochter van bouwconcern Volker Wessels Stevin – kan de reiziger straks beschikken over "de meest actuele informatie die via datacommunicatie naar het medium van zijn keuze wordt gestuurd". ViaContent wil de kant en klare informatie leveren aan providers die voor distributie aan de consument moeten zorgen.

Het Haarlemse Vialis kan beschikken over talloze verkeersdata omdat het voor het Rijk, provincies en gemeenten al beheerder is van het grootste deel van verkeerslichten, lussen in het wegdek, bewegwijzering van beschikbare ruimte in parkeergarages en systemen die het aantal auto's per minuut tellen.

Volgens woordvoerder Michel Vesseur van Vialis kunnen automobilisten straks hun trip beter plannen. "Als iemand van tevoren opgeeft dat hij bijvoorbeeld om 17.00 uur in de Wibautstraat in Amsterdam wil zijn, kan hij op zijn mobieltje de tijd doorkrijgen waarop hij uiterlijk moet vertrekken." Een voorbeeld langs de weg is volgens Vesseur het bord boven de snelweg Den Haag-Rotterdam dat precies aangeeft hoeveel minuten de reis van de Ringweg naar Rotterdam duurt.

ViaContent is in gesprek met aanbieders van navigatiesystemen, telecomoperators, internetproviders, logistieke deelnemers, autofabrikanten en oliemaatschappijen. Die laatste kunnen bijvoorbeeld met deze techniek tv-schermen bij pompstations ophangen met informatie over drukte op het omliggende wegennet. Ook gaat ViaContent met zijn systemen deelnemen aan proeven voor de Kilometerheffing van het ministerie voor Verkeer en Waterstaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond