Deel dit artikel
-

Nieuwe domeinnaam voor Europa: .eu

Vanaf augustus kunnen de bedrijven die zijn geaccrediteerd om de nieuwe domeinnaam extensie .eu te registreren voor het eerst het inschrijvingssysteem testen. Ook zullen vanaf volgende maand de algemene voorwaarden voor het registreren van een .eu domeinnaam in verschillende talen worden gepubliceerd.

Tot nu toe is het 250 bedrijven toegestaan aanvragen voor een registratie van een .eu naam in behandeling te nemen. Hiervan zijn er 42 Nederlandse bedrijven.

 

EURid is het bedrijf dat voor de Europese Commissie de centrale registratie van .eu gaat doen. Het bedrijf is een consortium van DNS.be, de Belgisch organisatie voor het registreren van domeinnamen, Istituto di Informatica e Telematica uit Italië en het Zweedse Network Information Centre Sweden. EURid is deze week van Leuven naar een groter kantoor in Diegem verhuist.

Bijna tien jaar geleden legde de Europese Commissie de eerste contacten met de organisatie die de domeinnamen uitgeeft, Internet Corporation For Assigned Names and Numbers, het ICANN. In 2000 werd de officiële aanvraag gedaan en in 2002 de eerste contracten getekend.

Vanaf oktober van dit jaar volgt eerst een zogenaamde sunrise periode van vier maanden waarin houders van merken zoals Heineken of Philips, of instellingen die openbare taken uitvoeren zoals ministeries of Europa zelf, de tijd krijgen om te bewijzen dat ze eigenaar zijn van een handelsmerk of een publieke taak dienen. Op grond daarvan krijgen ze hun naam.

De inschrijving voor de overige bedrijven en particulieren – mogelijk van januari 2006 – gaat op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dan wordt in seconden beslist wie welke naam toegewezen krijgt, een gebruikelijke procedure bij nieuwe namen.

De extensie .eu lijkt populair te worden. Volgens oud-eurocommissaris voor Ondernemingen en Informatiemaatschappij, Erkki Liikanen, die voor de Europese Commissie de onderhandelingen deed met ICANN, zou de acceptatie van internet en het gebruik ervan met .eu toenemen door de digitale herkenbaarheid van Europese bedrijven en instellingen. Naar schatting zullen bedrijven, organisaties en particulieren uiteindelijk vijfhonderd miljoen aanvragen doen. EURid zelf is het eerste en tot oktober het enige bedrijf dat met een .eu domeinnaam werkt.

Deel dit bericht

2 Reacties

Arthur

"De inschrijving voor de overige bedrijven en particulieren – mogelijk van januari 2006 – gaat op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dan wordt in seconden beslist wie welke naam toegewezen krijgt, een gebruikelijke procedure bij nieuwe namen." Gaat dit betekenen dat de ISP's, die immers het dichts bij dit (warme) vuurtje zitten, ervandoor gaan met de meest interessante, lucratieve .eu domeinen? Met als gevolg dat er honderden, duizenden .eu domeinen slechts voor speculatieve doeleinden worden gebruikt? Zoals nu al aan de hand is met top level domeinen 'all over the world'. Dit zou 'van de gekke' zijn. Een zeer kwalijke zaak voor het internet, een uitholling van het www!!!

Mark

Arthur, Wij (waar ik werk) zijn zelf lid van de EURid inmiddels. De meest lucratieve namen worden niet vastgelegd door de registrars zelf maar eerder door partijen en personen die er een slaatje uit wil staan. Natuurlijk zullen providers relevante namen waarvan zij uitgaan dat er interesse is maar niet worden geregistreerd door een persoon of bedrijf waarschijnlijk registreren. De sunrise-periode echter zorgt ervoor dat merk- en handelsnamen krijgen waar ze recht op hebben. Merken en handelsnamen die liggen te slapen zijn dus zelf zo dom geweest als later hun domein is gekaapt. Alleen algemene namen, zelstandige naamwoorden enzo, zijn domeinnamen die gekaapt zullen worden… die behoren echter ook niet aan iemand toe anders zou dit in de sunrise periode al geclaimd moeten zijn… De huidige opzet met sunrise vind ik naar mijn mening goed en correct.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond