Deel dit artikel
-

Nieuwe gokwetgeving: ‘Als iedereen als een gek om marktaandeel gaat strijden, wordt het al snel te veel’

De Eerste Kamer heeft dinsdag dan eindelijk ingestemd met de wet Kansspelen op Afstand. Onder strikte voorwaarden worden vanaf medio 2020 vergunningen verleend en online kansspelen in goede banen geleid. Jeroen Laemers van online platform Gaming In Holland, tevens organisator van een groot congres over de sector, beantwoordt vijf vragen.

Heeft de uitslag van de Eerste Kamer en die van de moties je verrast? Het beeld dat blijft hangen is dat alle conservatieve partijen tegen zijn, de rest ziet de noodzaak er wel van in.

‘Na de debatten van de afgelopen twee weken kwam wat er dinsdag gebeurde natuurlijk niet meer als verrassing. Wel was ik in een eerder stadium verrast door de zowel de posities de PvdA als het CDA. De nieuwe wet is natuurlijk een VVD-dingetje en de PvdA is er nooit écht enthousiast over geweest. Dus toen Rutte II aftrad, was het met de steun van de PvdA voor het wetsvoorstel in de huidige vorm wel gedaan. Maar goed, bij de PvdA geloven ze over het algemeen wel ‘reguleren is beter dan verbieden’, dus toen Minister Dekker met zijn brief van 8 februari concessies deed aan de PvdA – met name om meer handen en voeten te geven aan de Motie Bouwmeester (2011) – waren zij nog wel over te halen.

‘De grote verrassing was echter dat dit überhaupt nodig was. Het CDA vroeg – en kreeg – immers concessies op het gebied van kansspelen op afstand tijdens de coalitieonderhandelingen van 2017. Dat zij desondanks tegen zouden stemmen, had ik in eerste instantie echt niet zien aankomen. Als je concessies uitonderhandelt en vervolgens toch nee zegt, ligt dat niet voor de hand. Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als de PvdA niet over te halen was geweest en het CDA ook dan had tegengestemd. Dan had je, denk ik, wel gedonder in de coalitie gekregen.”

De aanvaarde motie van een mogelijk reclameverbod voor online gokken lijkt me eerlijk gezegd onuitvoerbaar. Hoe moeten aanbieders hun diensten onder de aandacht brengen?

‘De motie roept de regering op de consequenties hiervan in kaart te brengen. Er is dus nog niks besloten. Wel is het zo dat een algeheel reclameverbod inderdaad niet voor de hand ligt in combinatie met een open vergunningstelsel. Ik denk dan ook niet dat het ervan komt.

‘Aan de andere kant denk ik wel dat potentiële aanbieders dit als een serieuze waarschuwing moeten opvatten. In Zweden heeft de toezichthouder onlangs alle aanbieders gewaarschuwd (zes weken nadat de geliberaliseerde markt openging) dat zij hun reclame-uitingen moeten matigen. Als iedereen als een gek om marktaandeel gaat strijden, wordt het al snel te veel. En dan krijg je bijna onvermijdelijk een tegenreactie. Hopelijk zijn de toekomstige gereguleerde aanbieders zo slim om met elkaar in overleg te gaan iets van een reclamecode af te spreken. Want als de branche niet aan zelfregulering gaat doen, is de kans groot dat het anderszins wordt geregeld.’

Gelet op alle verplichtingen en de investeringen die daarmee gemoeid zijn, hoeveel aanbieders verwacht je in het eerste jaar? Dat zullen in elk geval geen kleine partijen zijn.

‘Veertig tot zestig. Voornamelijk uit het buitenland, vermoed ik. De vergunning alleen kost je al acht à negen ton. Dan moet je bijvoorbeeld ook nog een Nederlandstalige klantenservice hebben die 24/7 bereikbaar is. Daarbij: de marges zijn flinterdun, dus schaal is alles. Het aantal Nederlandse aanbieders dat de noodzakelijke investeringen kan opbrengen zal zeer beperkt zijn.’

Aan welke namen moeten we denken?

‘Namen die algemeen circuleren zijn die van Holland Casino, Nederlandse Loterij, Janshen-Hahnraths en de Postcode Loterij. Ook The Stars Group (voorheen: PokerStars) heeft in Nederland een lobby lopen.’

Is de verplichte afkoelperiode van twee jaar voor partijen die zich illegaal op de Nederlandse markt hebben begeven geen groot bezwaar? Daar zitten ook bekende namen tussen, die moeten hun investeringen uitstellen.

‘Dit zal de kanalisatie (het overhalen van spelers naar legaal aanbod) zeker niet ten goede komen, maar we moeten afwachten wat de Kansspelautoriteit aan criteria hiervoor gaat hanteren.’

Het congres Gaming in Holland vindt 5 en 6 juni plaats in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond